– Boligprisene øker i 2016

Mer enn 3 av 10 tror boligprisene vil fortsette å øke i 2016, viser en landsomfattende undersøkelse. 

Mer enn 3 av 10 tror boligprisene vil fortsette å øke i 2016, viser en landsomfattende undersøkelse.  Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

3 av 10 tror på prisoppgang, ifølge en ny undersøkelse.

DEL

– Den største bekymringen er bankene som stadig får nye kapitalkrav å oppfylle. Det kan ramme en eventuell vekst i boligmarkedet det neste året, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

Opptatt av flyt

Meier karakteriserer undersøkelsen, som er nettopp gjennomført av Infact og representerer hele landet, som gode nyheter for boligmarkedet.

– Vi er imidlertid mer opptatt av flyt i markedet framfor at prisene skal gå til himmels. Den flyten vi ønsker kan bli rammet om bankene blir mer rigide på utlån. Vi ser allerede tegn nå til at bankene er strengere, og det er en utvikling verken boligkjøpere eller boligselgere ønsker, mener Meier.

Hun påpeker at boligmarkedet har sine faste sykluser. Det er gjerne stor prisoppgang første halvår, mens deler av denne veksten spises opp de tre siste månedene i året.

– Jeg anslår at prisveksten vil ligge rundt sju prosent i år, og det viser at boligmarkedet er i stand til å regulere seg selv. I sommer var prisveksten høyere, men justeres av erfaring mot slutten av året, forklarer Meier.

Oljenedtur

– Vestlandet er den eneste regionen som er minst optimistisk. Dette skyldes oljenedturen i Rogaland, og i denne regionen er det drøyt 20 prosent som ser for seg prisoppgang mot cirka 36 prosent i Oslo og andre østlandskommuner. Det er et tydelig skille mellom øst og vest, påpeker Meier.

Hun hadde ventet seg at enda flere spådde prisnedgang.

– Prisene har økt jevnt og trutt over mange år og arbeidsledigheten stiger, og dette kan danne et mer pessimistisk bakteppe. Samtidig er renten behagelig for alle boligeiere, og det betyr at man kan sitte med tildels høye boliglån til en rimelig pris. Dersom bankene skrur igjen, betyr den lave renten lite om folk ikke får finansiering, sier hun. (ANB)

Dette sier vi om boligutviklingen

  • 30,2 prosent tror på vekst
    37,3 prosent tror på utflatning
    10.8 prosent tror på nedgang
    21,7 prosent er usikker

Artikkeltags