Brannene vi frykter mest

Én av tre boligeiere frykter at feil i det elektriske anlegget skal starte en brann.

Én av tre boligeiere frykter at feil i det elektriske anlegget skal starte en brann. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vær ekstra oppmerksom – unngå farer i boligen din.

DEL

1 av 2 anser nemlig feil i det elektriske anlegget som en sannsynlig årsak til brann hjemme hos seg selv, viser en ny undersøkelse.

– Rundt halvparten av alle boligbranner med kjent årsak er el-relatert, enten det skyldes feil i det elektriske anlegget eller uaktsom bruk av elektriske apparater. Det er ikke uten grunn at folk er bekymret for el-branner, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Sp slår brann-alarm

Fare på ferde

Undersøkelsen er foretatt i anledning Brannvernuka som pågår nå. Kalheim ber folk være ekstra oppmerksomme, i og med at vi er på vei inn i en kaldere og mørkere årstid. I denne perioden belastes det elektriske anlegget med mer lys og varme.

– Se over ledninger, støpsler, kontakter, brytere og elektriske apparater. Oppdager du svimerker, deformasjoner, skader eller uvanlig varmgang, kan det være fare på ferde, advarer Kalheim.

Lader om natta

Så mange som sju av ti nordmenn velger å lade mobiltelefoner og nettbrett om natta.

– Mobilladere kan bli ganske varme, og i noen tilfeller kan produktfeil, skader eller tildekking føre til at det oppstår brann. Det kan få fatale konsekvenser hvis brannen starter om natta når folk sover, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

Thorsrud ber folk om å ta forholdsregler.

– Finn et fast sted på et ikke-brennbart underlag og ha god lufting rundt både mobiltelefon og lader. Du bør lade telefonen og nettbrettet når du er våken og til stede. Sørg også for at det er en fungerende røykvarsler i rommet der det lades slik at du er sikret tidlig varsling hvis det skulle begynne å brenne, anbefaler Thorsrud.

Hvitevarer

Mange setter også i gang diverse hvitevarer før de går og legger seg for kvelden.

– Det er en rekke boligbranner hvert år som starter i vaskemaskiner og tørketromler. Skjer det om natta mens vi ligger og sover, kan det fort bli svært dramatisk. Vårt klare råd er at man kun bør bruke slikt utstyr mens man er våken, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (ANB)

Artikkeltags