Bruker du for mye av dette?

Visste du at overforbruk av vaskepulver kan føre til mer allergi, sur lukt fra vaskemaskinen og at klærne dine slites raskere?

Visste du at overforbruk av vaskepulver kan føre til mer allergi, sur lukt fra vaskemaskinen og at klærne dine slites raskere? Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

For mye vaskepulver kan føre til at klærne slites raskere.

DEL

Det er mange som ikke vet hvor mye vaskepulver som trengs når de vasker klær.

– Vi bruker for mye vaskemiddel til klesvasken generelt sett. De nye typene vaskemidler er veldig kompakte, mens de fleste fortsatt bruker like mye som de alltid har gjort. I tillegg vil nok mange være på den sikre siden og putter oppi mer enn de trenger, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Sifo – Statens institutt for forbruksforskning.

Hun sier at klærne slett ikke blir renere ved å bruke for mye vaskepulver. Snarere tvert imot.

– Det som skjer er at rester av vaskemidler blir liggende igjen i klærne. Dessuten er det lite miljøvennlig å bruke mer enn man må, spesielt siden såpen må renses ut igjen av vannet, uttaler Klepp.

Hun minner også om at vi i Norge har såkalt bløtt vann, som vil si at det inneholder mindre kalk enn i andre land. Jo mindre kalk det er i vannet, dess mindre vaskepulver trenger man å bruke.

Klepp råder folk til å følge doseringen på pakningen, og bruke den som ledetråd for hvor mye pulver man benytter.

Et annet alternativ er å la vaskemaskinen gjøre jobben med doseringen for deg. Mange av de nye maskinene på markedet i dag kommer med løsninger som automatisk doserer riktig mengde vaskepulver. Ferske tall viser at en slik vaskemaskin faktisk kan hjelpe deg til å bruke 30 prosent mindre vaskemiddel enn du ville gjort selv.

Fredrik Tønnesen, salgsdirektør for hvitevarer hos Elkjøp, peker på flere fordeler ved å bruker riktig mengde pulver.

– Vaskesyklusen tar kortere tid, noe man sparer både strøm og vann på. Dessuten blir klærne mer slitt av at de blir vasket lengre enn nødvendig.

Såperester i klærne er også noe man vil unngå. Parfymen i vaskepulveret kan for eksempel gi irritasjoner hos personer med følsom hud eller allergi. (ANB)

Artikkeltags