– De unge er taperne

 For mange unge er det vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp fra foreldrene.

For mange unge er det vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp fra foreldrene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

3 av 4 må ha foreldrehjelp for å komme inn på boligmarkedet.

DEL

Det sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Nær 75 prosent mellom 18 og 29 år sier de har behov for hjelp fra foreldrene dersom de skal kjøpe seg bolig det neste året, viser en fersk undersøkelse.

– Å skulle hjelpe ett eller flere barn inn på boligmarkedet, er en tung bør å bære økonomisk. Samtidig skapes det et klasseskille. Det er kun de som er privilegerte nok til å få pengehjelp hjemmefra som får muligheten til å komme seg tidlig inn på boligmarkedet. Når man må leie i stedet for å eie, taper man på sikt kjøpekraft ved å stå på utsiden, påpeker Reitan overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Taperne

Med de nye kapitalkravene vil terskelen for å etablere seg på boligmarkedet blir enda høyere. De unge er de store taperne, mener forbrukerøkonomen.

– Det er en fattigdomsfelle å stå utenfor boligmarkedet i Norge. Den høye terskelen oppleves som urettferdig for mange, og det er spesielt de unge som blir rammet, sier hun.

Det er nærmest umulig for unge å få innpass på boligmarkedet uten økonomisk bistand hjemmefra. Innstrammingen i boligkravene kombinert med høye boligpriser er en farlig kombinasjon, ifølge Reitan.

– Det kan føre til at stadig flere unge utforsker muligheten for å skaffe til veie egenkapital på andre måter, som for eksempel å ta opp forbrukslån. Det er ikke å anbefale, sier hun.

Økonomisk felle

Reitan fraråder foreldre mot betingelsesløst å steppe inn med pengehjelp for at barna skal få realisert boligdrømmen.

– Hvis barna ikke makter å betjene boliglånet, kan man selv havne i et uføre om man for eksempel er medlånetaker eller kausjonist. Samtidig må man ofte nedprioritere egne behov og sparemål som pensjonssparing, feriehus i utlandet eller hytte på fjellet, sier Reitan

Unge i alderen 22 til 25 år medgir spesielt at de må ha hjelp for å realisere boligdrømmen. Nær åtte av ti av disse sier at de måtte ty til foreldehjelp.

– Foreldre bør oppmuntre barna til å klare seg selv. Motiver dem til å starte sparingen tidlig og snakk med dem om økonomi, understreker Elin Reitan. (ANB)

Artikkeltags