Denne driter vi i!

Fire av ti sier det er ett år eller mer siden de byttet
toalettbørsten.

Fire av ti sier det er ett år eller mer siden de byttet toalettbørsten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fire av ti har ikke byttet toalettbørste det siste året.

DEL

Åtte av ti nordmenn vasker badet minst én gang i uken eller annenhver uke.

Men en av de største bakteriebombene – toalettbørsten – anses nærmest som fredet. Fire av ti sier det er ett år eller mer siden de byttet denne.

Dette kommer fram i en landsomfattende undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov på vegne av Villeroy & Boch Gustavsberg.

PR- og kommunikasjonsansvarlig Rebecca Duvemyr er glad for at folk prioriterer å holde badet rent og attraktivt, men er overrasket over at så mange gir blaffen i toalettbørsten.

– Det er et paradoks at vi bruker så mye ressurser på badet, i form av dyre baderomsløsninger, rengjøring og diverse trivselsprodukter samtidig som vi bytter ut toalettbørsten så sjelden. Den er trolig den aller største bakteriebomben i huset og et arnested for bakterier som gjør deg utsatt for sykdom, slår Duvemyr fast.

De meste grisete toalettbørstene finner man hos de yngre aldersgruppene, og spesielt de uten barn.

Nesten halvparten  i aldersgruppen 18-34 år sier at de byttet toalettbørsten for mer enn ett år siden, eller at de ikke engang husker når det skjedde. Tilsvarende tall i aldersgruppen 34-54 år og over 55 år er henholdsvis 42 og 36 prosent.

Men det skjer en endring når de unge får barn. Av andelen unge uten barn svarte én av fire at de ikke kunne huske sist de byttet toalettbørste. Når de har fått barn, endrer dette seg til én av ti. 67 prosent sier da at de har byttet toalettbørste det siste året.

Det er også den eldste aldersgruppen som er flinkest til å holde det rent på badet. I aldersgruppen over 55 år vasker 17 prosent to eller flere ganger i uken. Tilsvarende andel i alderen 18-34 år og 34-54 år er på kun 6 og 13 prosent.

Undersøkelsen tar også for seg regionale forskjeller, og de viser at man finner de mest bakterierike toalettbørstene på Vestlandet. Her er andelen som ikke har byttet børste på ett år eller mer 48 prosent. De flinkeste til å bytte toalettbørste bor på Østlandet (eksklusiv Oslo og Akershus), hvor tilsvarende andel er 38 prosent.

Sørlendingene er på sin side flinkest til å vaske badet. 13 prosent av dem vasker badet to eller flere ganger i uken, mens 54 prosent vasker badet én gang i uken. I motsatt ende befinner befolkningen i Oslo/Akershus seg, med henholdsvis 10 og 47 prosent. (ANB)

Artikkeltags