Derfor bør du skru ned varmen

Temperaturen i oppholdsrom bør ikke overstige 22 grader.

Temperaturen i oppholdsrom bør ikke overstige 22 grader. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir mindre støv med lavere temperatur.

DEL

Sliter du med hodepine, sprekker i parketten og slappe potteplanter? Løsningen kan være så enkel som å skru ned temperaturen.

– Jo høyere temperatur vi har, dess mer avdamping av ulike kjemikalier får vi fra møbler, maling og annet i boligen, forklarer seniorforsker Norbert Schmidbauer i Norsk institutt for luftforskning  (NILU).

Foreløpig er det gjort lite forskning på hvordan stoffene i innelufta påvirker oss. Men forskeren opplever at mange som klager over hodepine og allergiske reaksjoner, har en høy konsentrasjon av slike stoffer i innelufta.

– Alle tingene vi omgir oss med kan avgi gasser. Avgassing i seg selv trenger ikke være farlig, bare tenk på vanndamp som er vann i gassform. Men vi bør være klar over at både kunstige og naturlige materialer inneholder stoffer som ikke er bra å puste inn i høye doser, sier Schmidbauer til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

– Jo nyere boligen er, desto mer avgassing kan man få, forklarer han.

– Alt fra fugemasse og linoleumsgulv til tremøbler vil avgi noe gass. Øker du temperaturen med ti grader, får du omtrent dobbelt så høy konsentrasjon av avdampninger i inneluften. Hvis du legger til alle stoffer som er i vaskemidler, plastgjenstander og tekstiler, blir det en del kjemi i lufta, sier Norbert Schmidbauer.

Har du det varmere enn 22 grader innendørs, er det verken bra for deg eller boligen din.

Har du det varmere enn 22 grader innendørs, er det verken bra for deg eller boligen din. Foto:

Hvis det er for varmt inne, får det en trippel negativ effekt på inneklimaet:

– Det fører til lav luftfuktighet, mer støv i lufta og mer avgassing fra forskjellige materialer i hjemmet, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Spesielt vinterstid tilbringer vi svært mye av tiden vår innendørs og glemmer at lufta inne kan være mer forurenset enn ute, tror Jenssen.

– Nordmenn har det generelt svært varmt inne. Vi vil gjerne gå med t-skjorte inne selv om det er minusgrader ute. Men det bør ikke være varmere enn 20-22 grader i oppholdsrom, sier daglig leder Philip Bryn-Haugland i Mill.

– På soverommet holder det lenge med 17 grader, mener han.

– De fleste nyere boliger er godt isolert, og det er ikke behov for mange ovner for å oppnå en god temperatur. Har ovnene mulighet for dag- og nattsenking, vil det i seg selv gi bedre luftkvalitet fordi lufta varmes opp i kortere perioder av døgnet, ifølge Bryn-Haugland.

Når vi fyrer om vinteren, kan luftfuktigheten inne bli så lav som 12-15 prosent, mot over 60 prosent om sommeren.

– For å ta høyde for inneklimaet i norske boliger vinterstid, har parkettprodusentene tørket treverket på forhånd. Sprekker parketten likevel opp, er det et klart signal på at du har det for tørt.

Det er heller ikke likegyldig hvordan du varmer opp hjemmet ditt.

– Har du gamle elektriske panelovner, kan de få en svært høy temperatur på varmeelementene, og dette svir støv. Brent støv blir til små, forbrente karbonpartikler og danner kjemiske forbindelser. Det kan gi hoste, hodepine og irriterte øyne og luftveier, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen.

Ovner med termostat blir ikke overopphetet fordi de skrur seg av og på hele tiden for å holde en gitt temperatur.

Fem tegn på at du har det for varmt:

* Hodepine og trøtthet

* Tørre og irriterte øyne, lepper og hud

* Hoste og irritert hals

* Sprekker i parketten

* Potteplantene henger med hodet (ANB)

Artikkeltags