Det kom røyk ut av denne

Det kan være både røykvarsleren og batteriet det er noe galt med, sier DSB.

Det kan være både røykvarsleren og batteriet det er noe galt med, sier DSB. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Anbefaler alle å sjekke røykvarslerne sine.

DEL

Carsten Connolly, som bor i Hof kommune i Vestfold, var plaget av at røykvarslerne hans til stadighet ga lyd fra seg.

– De ga lyd fra seg 2-3 ganger i året og jeg byttet batteri i dem hver gang. Sist gang jeg byttet batterier, virket den ene ok, forteller Connolly.

Men den andre røykvarlseren var langt fra ok.

– Varsleren jeg hadde i kjelleren begynte å ryke og lampen blinket intenst. Den ble varm, men den ga ikke lyd fra seg, selv da jeg trykket på testknappen.

Blinket fortsatt

Connolly fjernet batteriet fra den rykende røykvarsleren straks.

– Lampen på røykvarsleren blinket en god stund, selv etter at batteriet var fjernet. Dette kunne gått riktig ille hvis jeg ikke hadde vært hjemme, frykter Connolly.

Avdelingsdirektør for elektriske produkter i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Bjørn Nyrud, sier det kan være både røykvarsleren og batteriet det var noe galt med.

– Vi skal vel ikke lenger tilbake enn til 2014 siden sist et parti røykvarslere ble tilbakekalt. Hvis det er røykvarsleren der er noe galt med, er det Direktoratet for byggkvalitet som er den rette instansen. Er det derimot batteriet som er problemet, er det DSB som bør kontaktes, sier han.

Bytt alt

– Det hender vi får meldinger om batterier med kortslutning. Det kan føre til varme- og røykutvikling, sier Nyrud.

Han vil likevel ikke anbefale å fjerne røykvarslerne.

– Vi advarer mot ikke å bruke røykvarslere. Bytt heller ut batteriet eller kjøp nye røykvarslere om nødvendig. Det koster ikke mange hundre kronene, sier Nyrud. (ANB)

Artikkeltags