Det lønner seg å ta vare på malingen

Ikke kast malingsrestene når jobben er gjort. De kan brukes til neste prosjekt.

Ikke kast malingsrestene når jobben er gjort. De kan brukes til neste prosjekt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Oppbevart riktig kan rester av maling holde seg lenge. Slik gjør du det!

DEL

Ble det litt maling til overs etter at jobben var gkort? Ikke slå restene ut i vasken, men spar på dem. Oppbevart riktig kan nemlig rester av maling holde seg lenge.

Du vet aldri når du kan komme til å trenge en slums med maling. Kanskje må du flekke litt etter en skade.

Maling holder seg best i godt lukket emballasje. Hvis luft kommer til, vil malingen kunne bli ødelagt.

– En uåpnet boks maling holder seg i et år eller mer, sier Enrico Bastiani fra Nordsjö.

Enrico Bastiani.

Enrico Bastiani. Foto:

Brukte malingsbokser som er minst halvfulle, kan også spares til en senere anledning. Åpne boksen og legg en plastfolie på overflaten. Lukk så boksen nøye, og merk den med dato, fargenavn, NCS-kode og hvor i boligen den ble brukt.

Er det mindre enn halvparten igjen av malingen, gjør du best i å oppbevare malingen i en mindre beholder. Slå malingen over i et rent syltetøyglass eller en mindre, men godt vasket malingsboks. Det er viktig at lokket er helt tett. Legg plast over malingen hvis boksen ikke blir helt full. Merk så glasset med dato, fargenavn, NCS-kode og stedet du brukte den.

– I en åpnet boks med veggmaling, takmaling eller en annen interiørmaling, kan det komme soppsporer og annet i malingen som ødelegger den etter en tid. Det merkes raskt på lukten, og om det er kommet klumper eller snerk i malingen. Ikke bruk en ødelagt maling, men kjøp heller en ny boks, råder Enrico Bastiani.

Du merker fort om maling er blitt ødelagt under oppbevaringen. Vond lukt, klumper og maling som ikke vil røres sammen etter å ha skilt seg, er tegn på at malingen har gått ut på dato. Men det er ingenting i veien for å spare på malingen en tid, for så å sjekke om den er ok når du skal i gang med neste prosjekt.

Maling som skal oppbevares over tid, plasseres et sted hvor temperaturen holder seg jevn og over null. Ikke sett malingsboksene i direkte sollys. En isolert og oppvarmet garasje, bod eller kjeller er perfekte steder å sette malingen.

Ønsker du å kvitte deg med malingsrester, skal de ikke kastes i søpla eller slås ut i vasken. Ta boksene med til nærmeste miljøstasjon der det finnes egnede innsamlingsbeholdere for slikt. (ANB)

Artikkeltags