Dette er ikke et ukjent syn

Gulnet panel med skjolder etter bilder og møbler er ikke et ukjent syn.

Gulnet panel med skjolder etter bilder og møbler er ikke et ukjent syn. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Har du et rom med gulnet panel, finnes det en behandling som lar deg fornye veggene.

DEL

Det er ikke noe i veien med umalte panelvegger. Tvert imot er synlig treverk og natur en stor trend om dagen. Men når treet har fått godgjort seg i noen tiår, og har blitt ordentlig gult og brunt, kan hvem som helst oppleve å få litt pusteproblemer.

Gjenganger

Samtidig er det ikke få loftstuer, soverom eller hytter med gulnet panel rundt i dette landet. Mange ønsker å gjøre noe med det, men har ikke helt motivasjon eller ork til å sette i gang på grunn av misoppfatningen om at det er en voldsom jobb.

– Spørsmål om lysning av gammelt panel er en gjenganger når vi treffer folk på hyttemesser. Folk med hytte på fjellet eller i skogen ønsker å bevare den synlige trestrukturen når de pusser opp, og da er ikke maling noe alternativ. Men de vil gjerne ha det lysere på en enkel måte, sier Christina Hanevold i Tyrilin.

Test underlaget

Hanevold anbefaler at folk gjør prøveoppstrøk først, uansett hvilken transparent behandling de velger.

– Underlagene er svært forskjellige. Det kan være tørt og sugende, eller det kan ha panellakk på. Dette vil alltid påvirke sluttresultatet. Noen steder passer det best med ett strøk, mens på en del sugende underlag må det to strøk til for å få et jevnt, helhetlig og transparent resultat, forklarer hun.

Fargen påvirkes både av underlaget og antall strøk. To strøk gir mer farge. Derfor må kanskje fargen justeres etter ønsket resultat.

– Dette er det greit å gjøre før man handler produkter til hele rommet, råder hun.

Flere farger

– Vi ser at mange ønsker litt farge på veggen, og det er særlig gråtoner som er populære nå. Ett strøk gir et flott transparent utseende. Ønskes mer farge, påføres to strøk, forteller hun videre.

Utfordringen med panel er ikke bare at det gulner og blir mørkt, men at det også blir skjolder. Veggflater som ikke eksponeres for lys, holder seg lyse og fine lenge.

Etter hvert som møbler og bilder flyttes, står veggen igjen som et salig lappeteppe - noen steder like lyst og fint som da panelet var nytt og andre steder nærmest mørkebrunt. Ofte med skarpe skiller mellom lyst og mørkt. Et utfordrende underlag for den som ikke ønsker å male. (ANB) 

Artikkeltags