Dette gjør vi ikke veldig ofte

I nesten halvparten av norske boliger har det aldri vært skiftet vinduer.

I nesten halvparten av norske boliger har det aldri vært skiftet vinduer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vinduene i 4 av 10 norske boliger har aldri blitt skiftet.

DEL

1 av 10 huseiere svarer i tillegg at de ikke en gang vet om vinduene noen gang har blitt skiftet. Tallene kommer fram i en ny undersøkelse. Dette er svært høye tall med tanke på hvor store varmetap gamle vinduer medfører, og hvor mye penger vi bruker til oppvarming.

I undersøkelsen utført av YouGov for Byggmakker oppgir dessuten 30 prosent av huseierne at det trekker fra boligen, og like mange opplyser at det danner seg fukt på vinduene når det er kaldt.

Det er anbefalt å bytte til trelagsvinduer ved etterisolering av boliger som er bygget etter 1945. Har boligen tolagsvinduer fra før midten av 90-tallet, kan varmetapet mer enn halveres ved å bytte til trelags lavenergivinduer. Desto eldre vinduene er, jo større er varmetapet.

Kari Moberg.

Kari Moberg. Foto:

– Det har skjedd enorme framskritt i produksjonen av vinduer de siste årene, hvor vinduene har blitt mye bedre tilpasset norske klimaforhold. For eksempel betyr det at glasset håndterer sollyset det eksponeres for på en langt mer effektiv måte, sier Kari Moberg som er salgs- og markedsdirektør i Byggmakker.

De som hadde byttet vinduer i boligen sin, svarte også på hvorfor de hadde byttet. Her svarte nesten halvparten at de hadde byttet et punktert eller ødelagt vindu, 37 prosent på grunn av trekk og 25 prosent fordi de ville spare strømutgifter. Flesteparten av de som ikke har byttet vinduer hevder enten at det ikke er behov for det eller at «de gamle vinduene holder noen år til».

Kari Moberg mener det kan være lurt å bytte vinduer hvis du først skal i gang med oppussing eller rehabilitering av et eldre hus. Det er nemlig mindre arbeidskrevende å bytte vinduer hvis du først er i gang med annet arbeid på huset.

– Ved hjelp av en lighter kan du sjekke om det trekker fra vinduene. Aller helst bør bruke en myggspiral eller incense-røkelse, da dette er mindre brannfarlig. Tenn myggspiralen, eventuelt lighteren, og før den sakte langs lister, lukkede dører og vinduer. Dersom flammen blafrer har du enten funnet en lekkasje eller avdekket kaldras fra vinduene, uttaler Moberg. (ANB)

Artikkeltags