Du må utnytte finværet nå!

Passer du på å male etter solen, er risikoen for blæredannelse mindre.

Passer du på å male etter solen, er risikoen for blæredannelse mindre. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er lurt å ta det utsatte vedlikeholdet med maling mens du har sjansen.

DEL

Mange fortvilte huseiere har ikke fått gjort det de har planlagt. Det er ikke ideelt å male når det er strålende sol, det beste maleværet er egentlig overskyet. Men å vente på et varig og stabilt overskyet vær, kan være risikabelt.

Skyggesiden

Derfor gjelder det å benytte muligheten når den kommer.

– Med det været vi har hatt i sommer, handler det nå om å få jobben gjort. Mange har måttet utsette det planlagte malearbeidet grunnet ustabilt vær, men nå har vi endelig fått en luke med finvær over hele landet. Den må utnyttes, sier Enrico Bastiani hos Nordsjö.

– Tar man visse forholdsregler, går det helt fint å male selv om det er sol. En forutsetning for å lykkes er å unngå å male i direkte sollys, det er skyggesiden som gjelder. I solen vil man risikere at malingen får blærer, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Solblærer og matting

Solblærer er noen stygge luftpløser som legger seg under malingfilmen når det males i solsteken. Det skyldes at malingen blir skinntørr, altså tørr på toppen med våt maling under, når det kommer sterk varme på halvtørr maling. Når så luften bak malingen utvider seg, oppstår bobler og blærer.

– Begynn i skyggen og følg solen i bakkant. Når du maler etter solen, er det lenge til veggen blir like varm igjen, og malingen rekker å tørke tilstrekkelig til at solblærer ikke oppstår, anbefaler Bastiani.

Benytter du kveldene til å male, gjelder det også å være obs på dugg- og mattskjolder.

– Når temperaturen synker på kvelden, dannes det gjerne dugg. Legger dette seg på våt maling, vil det matte ned malingen, bli skjoldete og gi et langt dårligere sluttresultat, sier han videre.

Rengjøring

Hvilken type maling du bruker har også betydning for blæredannelse og duggmatting.

– Akrylmalinger, altså vanntynnede malinger, er langt mindre ømfintlige for slike skader. De tørker raskere, og man ser mindre problemer med både solblærer og matting på flater malt på slike malinger enn alkydmalinger (oljemalinger), forteller Nielsen.

Selv om du har benyttet en regnværsdag i starten av sesongen til rengjøring av fasaden, er det lurt å gi huset en ny rengjøring før du skal male.

– Vasker man grundig, med kost og et kraftig rengjøringsmiddel og lar det skylle godt av før det får tørke i to dager, har man en flott flate å male på, sier Bastiani. (ANB)

Artikkeltags