Gleder du deg til julevasken?

Mange ønsker å gjøre skikkelig rent til jul, men synes det er vanskelig å komme i gang. Vi gir deg noen gode råd på veien.

Mange ønsker å gjøre skikkelig rent til jul, men synes det er vanskelig å komme i gang. Vi gir deg noen gode råd på veien. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ikke det? Her er noen enkle tips som kan gjøre arbeidet lettere.

DEL

Har du tenkt å sette i sving hele familien med en god, gammeldags julerengjøring? Med noen enkle tips og råd forteller vi deg hvordan du kan forenkle det som kan virke som en uoverkommelig oppgave.

Start med kjøkkenet

Tøm alle skap og vask godt inni. Det kan være lurt å ta ett skap av gangen for å unngå fullstendig kaos.

Benytt sjansen til å kaste eller gi bort ting du aldri bruker, så det blir bedre plass i skapet. Det er sikkert nok å ta av.

Barna kan gjerne få ansvar for bestikk-skuffen. Benytt sjansen til å se skikkelig over bestikket. Ofte kan det komme små rustflekker, eller det kan være skjolder og merker som ikke er så pene å se på. Bruk gjerne stålull til å pusse over bestikket før du vasker alt på nytt for hånd eller i oppvaskmaskin. Husk å tørke støv oppå skapene.

- I julen trenger man god plass i kjøleskapet, så det kan være en god idé å tømme det helt og se godt over holdbarhetsdatoer osv. Ta ut grønnsaksskuffer og vask dem godt forteller Malin Skaar fra Forbrukerservice for Jordan.

Fjern matsøl og gamle flekker

Vask over kjøkkenbenken, løft på tingene og vask under slik at du fjerner smuler og støv. Se etter gamle flekker og matsøl. Engangskluter er en rask og effektiv måte å fjerne stekesmør, sauser og annet matsøl på.

Sjekk stekeovnen

Husk å sjekke stekeovnen for innbrente matrester og fett. Dersom stekeplatene eller stekeristene er veldig fulle av fett og innbrente matrester, så bruk egnet rengjøringsmiddel.

Gjør som følger:

* Lett skitten stekeovn: Spray på og la virke i 15 minutter.

* Middels skitten stekeovn: Spray på og la virke i 30 minutter.

* Fastbrent og inngrodd smuss: Spary på og la virke i 30-60 minutter.

Husk kjøkkenviften

Det er lett å glemme kjøkkenviften, men den skal skal også rengjøres av og til. Hvis du synes den fungerer dårlig, kan det skyldes at det er altfor lenge siden sist du ga den en overhaling.

Slik gjør du:

Hvis du har oppvaskmaskin og er sikker på at filteret tåler vask, kan du sette det rett inn i oppvaskmaskinen og vaske den der. Hvis du ikke har oppvaskmaskin eller ikke får plass til filteret i oppvaskmaskinen, kan du legge det i oppvaskkummen i litt vann tilsatt godt med rengjøringsmiddel. Spyl godt med varmt vann og gjenta behandlingen til alt fettet er fjernet.

Dette kan du gjøre i stuen

Vask gardiner, pledd og putetrekk som tåler dette. Tørk støv av alle bilder og hyller. Husk å støvsuge og vaske under sofaen, stoler og tepper.

Husk gangen

Dra fram skohyller og vask skikkelig under disse. Husk også å vaske selve skohyllen. Det kan være greit å legge vekk sko som sjelden eller aldri brukes. Dermed blir det bedre plass til det gjestene skal sette fra seg.

Ikke glem badet

Skur flisene med en baderomsskrubb. Husk å vaske kraner godt. Vask toalettet grundig, både innvendig og utvendig. Avslutt gjerne med å henge litt godlukt på kanten.

Ta ut av baderomskap og vask godt. Se over hva du har, og kast det du ikke trenger eller bruker. Husk å tørke støv og vaske produkter og gjenstander som du har stående framme på badet. Her samler det seg mye støv.

Tørk støv på soverommet

På soverommet er det støvsuging og tørking av støv som gjelder. Støvsug gjerne madrassen godt før du legger på rent sengetøy. Støvmopp persienner og vask godt under sengen. Bruk tørrmopping til vegger og gulv. Har du gardiner på soverommet, kan du gjerne vaske dem også. (ANB)

Artikkeltags