Gulvets verste fiende

Pigger inne er en uting, mener gulvbransjen.

Pigger inne er en uting, mener gulvbransjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Ingen gulvet er laget for å tåle brodder og piggsko, ifølge eksperter.

DEL

Utenfor er det såpeglatt. Isen ligger som en skøytebane på fortau, langs skoleveien og frem til garasjen. Løsningen er brodder til å feste på skoene. De fungerer fint ute, men inne er brodder gulvenes verste fiende.

Av med broddene

Pigger ødelegger gulv uansett hvordan vi vrir og vender på det.

– Brodder er som spiker under skoene. Ingen gulv er laget for å tåle dette. Min henstilling til alle er å ta av broddene når du er inne. Enten du er i butikken eller hjemme i entreen, sier markedssjef Gunni Marie Blunck hos Forbo Flooring AS. 

Hun mener vi må legge bedre til rette for bruk av brodder. 

– Bor du i en blokk og må gå gjennom ganger og korridorer for å komme ut, er det en god idé å sette en krakk rett ved utgangsdøren. Ta med broddene og fest de på skoene når du sitter på krakken.

– Legg en tykk matte ved døren som du trår på før du tar steget ut i verden.  Det samme bør du gjøre dersom du bor i en enebolig eller rekkehus, sier Blunck.

Piggfri sone

– Vi er godt kjent med problemet. Særlig innenfor butikksektoren. Det ødelegges mye gulv i disse dager, sier Jan Erik Jørgensen hos Polyflor. 

Han hører om folk som går inn til tannleger, legekontorer og frisørsalonger med brodder på skoene.

– Det finnes ingen halvharde gulv som kan stå imot brodder. Mitt råd er å anskaffe oppsugingsmatter i god kvalitet. Legg de gjerne utenfor og innenfor døren som en påminnelse om at dette er piggfri sone.

Dekningspapp

Et piggskohull i parketten kan repareres.

Et piggskohull i parketten kan repareres. Foto:

Andre er forferdet over utviklingen. Jan Erik Jørgensen hos Polyflor foreslår at butikkene dekorerer en del av gulvene med dekningspapp.

– Vi kan for eksempel «printe» bilder av fotavtrykk på pappen. Gjerne med en tekst til.  Så blir kundene kanskje mer oppmerksomme. Under pappen bør det legges vinyl eller gummimatter slik at ikke piggene går igjennom og treffer gulvet, sier han.

Kan reddes

Har du løpt inn på parketten hjemme med brodder på skoene, er det heldigvis håp.

– Dersom du får et hull eller hakk i parketten, bør du reparere dette raskt. Kommer det vann og møkk ned i hullet, vil du få svarte flekker. Jeg anbefaler å bruke formtre. Dette er en plastelina du kan forme med fingrene. Det er viktig at treverket er helt rent. Du må fjerne lakk eller olje først. Formtre kan brukes på mindre og større skader, sier han. (ANB)

Artikkeltags