Har du denne brannfella?

6 av 10 nordmenn kobler flere elektriske artikler til løse skjøteledninger.

6 av 10 nordmenn kobler flere elektriske artikler til løse skjøteledninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

6 av 10 nordmenn tyr til skjøteledning med mange uttak.

DEL

– Det som var et vanlig antall vegguttak for noen år siden, rekker ikke til alle de elektriske apparatene vi omgir oss med i dag. I desember bruker vi i tillegg mye strømavhengig lys og pynt. Da øker risikoen for brannfarlige løsninger, sier Gunnar Flataukan i Norges Takseringsforbund (NTF).

Utstyret smelter

54 prosent bekrefter at de bruker skjøteledning med grenuttak fordi de ikke har tilstrekkelig antall faste uttak i veggen. Ytterligere 6 prosent oppgir at de bruker slike løsninger midlertidig, men har tenkt å få det fikset, viser en fersk YouGov-undersøkelse.

– Når bruk av mange kontakter fører til at for mye strøm går ut fra ett og samme støpsel, kan temperaturen stige og utstyret smelte. Med lange skjøteledninger kan dette skje før sikringene rekker å reagere med utkobling. Dermed kan det oppstå brann, sier Flataukan.

Les også: Fungerer røykvarsleren din?

Under 1000 Watt

Også Norsk Brannvernforening advarer mot farlige koblinger. En god regel er å sørge for at belastningen gjennom skjøteledning og grenuttak ikke overstiger 1000 Watt, ifølge administrerende direktør Dagfinn Kalheim.

– Hvis du ikke har nok uttak, er det viktig å sørge for at det som trekker mest strøm går direkte i veggen. Utstyr som medfører høy og langvarig belastning, som for eksempel en varmeovn, bør aldri være koblet via skjøteledning, sier Kalheim.

Tips til jul

Brannvernforeningen.no er det samlet mange gode råd for å dempe risikoen i norske boliger. En rekke av tipsene er knyttet til jul spesielt.

– Mye julebelysning er basert på seriekobling der det kan oppstå ujevn lysstyrke hvis noen av pærene slutter å virke. Slik belysning bør slås av hvis man er borte over natten. Det er dessuten viktig å påse at man skiller mellom belysning for bruk innendørs og utendørs og følger bruksanvisningene.

Sjekker sjelden

Undersøkelsen viser også at boligenes utstyr for brannvarsling og slokking blir sjekket for sjelden. Sju av ti sjekker én gang i året eller sjeldnere. Én av ti oppgir at de aldri gjør det. Bare ni prosent sjekker slikt utstyr hver tredje måned eller oftere enn dette.

– Vårt råd er å sjekke slokkeapparatet fire ganger årlig, mens røykvarslerne bør sjekkes hver måned. Hvis det er en stund siden sist, er det i hvert fall smart å sjekke utstyret nå ved inngangen til julen, sier Dagfinn Kalheim. (ANB)

Artikkeltags