Har du husket dette før vinteren?

Det er ikke bare løvet som bør tas. Ta inn eller dekk i alle fall til hagemøblene før vinteren kommer.

Det er ikke bare løvet som bør tas. Ta inn eller dekk i alle fall til hagemøblene før vinteren kommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

9 ting du må gjøre før snøen kommer.

DEL

Selv om vi gjør unna mange arbeidsoppgaver utendørs om våren, er det en del ting vi også bør gå over om høsten – før vinteren legger sitt hvite, kamuflerende dekke. Her er listen over hva du bør ta en ekstra titt på for å vurdere tilstanden til huset ditt.

1. Taket              

Sjekk takstein og beslag for sprekker og skader. Utbedre dersom nødvendig og mulig, eller planlegg jobben til våren.

2. Takrenner og nedløp              

Rens for løv og blader. Hvis takrennen er tett av løv og skitt, vil takrennen kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Vann i slike mengder på et konsentrert sted på fasaden vil kunne gi store fukt- og frostskader på veggen.

3. Fasaden         

Uregelmessigheter på fasaden som blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen er tegn på at den må males om og at kledningen kanskje også bør repareres. Dersom dette ikke er gjennomførbart nå, få det inn i kalenderen for vårens gjøremål.                                                                                                           

4. Utekranen

Steng og tøm den for vann, for å unngå at frosten sprenger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. Husk også å ta inn hageslangen.

5. Markiser og parasoller           

Rengjør med et dertil egnet vaskemiddel og tørk godt før markisene rulles inn og parasollene settes under tak. Påfør eventuelt impregnering.

6. Hagemøbler

Vask, tørk og eventuelt påfør olje eller annen impregnering, både på tre- og plastmøbler. Med snø følger skitt og forurensning, så dekk til møblene med en presenning ment for denne bruken.

7. Sluk og avløp              

Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser og lukter – ikke minst i hytter, campingvogner og garasjer. Dette kan forebygges ved å tilsette frostvæsker og avløpsåpnere laget for dette formålet. 

8. Grill 

Rens risten for fett og salt før grillen stues bort for sesongen, for å unngå at metallet ruster og går i oppløsning – gled deg over en vårklar grill som ikke lukter harskt fett!              

9. Bestill håndverker NÅ!

Ser du allerede nå at du vil trenge håndverker til våren – bestill! Da sikrer du at riktig ekspertise og utstyr er tilgjengelig. (ANB)

Artikkeltags