Her øker flomfaren

Regn og flom gjorde store skader i Vikersund onsdag. Nå oppjusterer NVE flomvarselet.

Regn og flom gjorde store skader i Vikersund onsdag. Nå oppjusterer NVE flomvarselet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Nå har jeg målt 160 millimeter på halvannet døgn!

DEL

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjusterte natt til torsdag flomfaren i Oslo, Oppland og Akershus til farekategori 3, som er den nest høyeste kategorien, melder NRK. Fra før var Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud omfattet av dette varselet.

Kraftig regnvær

I Vest-Agder, Hedmark og Østfold varsler NVE om flomfare i kategori 2.

Det er det kraftige regnværet som har skyllet over Østlandet onsdag og natt til torsdag som har ført til at NVE oppjusterer flomfaren. Flomvarselet gjelder i første omgang kun torsdag, da det også er ventet store nedbørsmengder, ifølge Meteorologisk institutt.

Det er ventet at uværet skal avta på Østlandet i løpet av torsdagen.

Stenger vei og bane

Riksvei 7 mot Hallingdal fra Østlandet var torsdag morgen helt stengt etter et jordras ved Krøderen, etter at deler av veien raste ut i vannet. Det er ingen lokale omkjøringsveier, og det er dermed umulig å komme seg østfra til Hallingdal uten å kjøre E16 via Fagernes, melder NRK.

Jordraset er mellom 40 og 60 meter bredt. Politiet fikk melding om raset ved femtiden.

Jernbaneverket opplyser at Bergensbanen også er stengt på stedet, og at det er usikkert om banen kan åpne torsdag.

– Det er ingenting som tyder på at noen er tatt av raset, opplyser operasjonsleder Ole Kristian Bekkedal i Nordre Buskerud politidistrikt.

I løpet av natten gikk det også et ras i et boligområde på Rjukan, melder NRK. Ingen skal være skadd og ingen er evakuert fra hjemmene sine. Raset ser ut til å ha gått forbi husene.

160 millimeter regn

Det var kystområdene i Østfold og Vestfold som det gikk hardest ut over onsdag. Her ble det målt 30-50 millimeter regn i 24-timersperioden. OBS-varselet til Meteorologisk institutt viser at regnet kan flytte seg noe sørvest i løpet av dagen.

Likevel var det målestasjonen på Postmyr i Drangedal som var enkeltpunktet med den muligens tvilsomme æren av å ha målt landets største nedbørsmengder onsdag.

– Det fortsetter å regne. Nå har jeg målt 160 millimeter på halvannet døgn, sier Odd Øigarden, som måler nedbøren for Meteorologisk institutt, til NRK.

Postmyr ligger øverst i Tørdal i Drangedal. Neste målestasjon på listen ligger i Stokke i Vestfold. Der kom det 104,4 millimeter nedbør fra tirsdag morgen til onsdag morgen. (ANB-NTB)

Artikkeltags