Her skal det være fargerikt

Ved å trekke om de sorte putene eller legge til noen løse puter i sofaen, blir uttrykket med én gang mer sommerlig.

Ved å trekke om de sorte putene eller legge til noen løse puter i sofaen, blir uttrykket med én gang mer sommerlig. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det høres merkelig ut at man kan lage de mykeste tekstiler av plast, men det er faktisk tilfelle!

DEL

Utendørstekstiler er myke, fargerike og lekre, og de er uslåelige i kampen mot vann, smuss og sol. Og så er det jo heller ingen ulempe at de pynter opp de mørke utemøblene med friske farger!

Møbelforretningene bugner over av deilige hagemøbler om dagen. De er holdbare, fine, behagelige å slå seg ned i, og de aller fleste krever minimalt med vedlikehold! Men, de er alle sorte, grå eller beige – farger som i utgangspunktet gir få assosiasjoner til sommerlykke.

- «Alle» har disse mørke rottingmøblene, meg selv inkludert, og de fleste av oss kompenserer de mørke fargene med masse sommerblomster på terrassen for å få sommerfølelsen, når det vi egentlig kan gjøre er å bytte ut noen tekstiler. Utvalget av utendørstekstiler som tåler vann er stort, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Det finnes nemlig egne utendørstekstiler som tåler både sol, vær og vind godt, og leverandørene merker at dette er noe folk vil ha.

- Etterspørselen etter utendørstekstiler øker, og det er stadig flere som har oppdaget at det finnes slike stoffer, sier Kristian Halvorsen hos Interiøragenturer J. Sveen – INTAG.

Utendørstekstiler i 100 prosent akryl høres kanskje ikke ut som noe mykt og behagelig, men det er det så definitivt.

- Det spesielle med disse tekstilene er at de er så myke, de kjennes ut som naturfiber, og denne mykheten gir en luksusfølelse. De finnes i mange ulike veveteknikker og mønstre, til og med en variant som minner om chenille – en veldig myk tekstiltype, sier Halvorsen.

Tekstilene holder i årevis, og du kan vente i fem år før du trenger å tenke på at de trenger en dusj impregnering.

Når man kjøper tekstiler til utebruk er det farger og mønstre som gjelder – i sterk kontrast til putene som medfølger når man handler inn hagemøbler.

- De kommer i tidsriktige design, og designerne har vært flinke til å kombinere ulike teksturer. Blått, oransje og turkis er fargene som går best. De hvite, grå og sandfargede tekstilene har ikke samme appell, sier Wenche Kristiansen, også i INTAG.

Tekstilene egner seg godt både som pynteputer og til å trekke om putene i stoler og sofaer. Du trenger ikke nødvendigvis å trekke om alle putene, et par puter i et annet tekstil kan gi en fin effekt det også. Tekstilene er uansett et nyttig virkemiddel for å gjøre uteplassen mer personlig.

- Kanskje er dette et alternativ til sommerblomstene? Mange av oss fyller på i krukker og kasser med fargerike blomster for å få en følelse av sommer. Hvorfor ikke bruke farger på tekstiler og satse på grønne planter og busker som ikke krever like mye stell og vanning gjennom sommeren, spør Owren.

(ANB)

Artikkeltags