Ikke la kluten ødelegge kosen

Kjøkkenkluten kan inneholde stor bakterieflora.

Kjøkkenkluten kan inneholde stor bakterieflora. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Her bor bakteriene som kan gjøre deg syk i julehøytiden.

DEL

Bakterier trenger et varmt og fuktig miljø for å trives, og siden kjøkkenkluten ofte holder seg fuktig over tid, er den et ideelt sted for bakterievekst. Mange av bakteriene i en kjøkkenklut kan føre til alt fra matforgiftning til tarmbetennelse.

I jula bruker mange nordmenn kjøkkenet mer enn vanlig. Er man uheldig, kan både julevasken og forberedelser til julemiddagen være det som ødelegge hele høytiden.

Foretrekker klut

7 av 10 nordmenn er fornøyde med å bruke kjøkkenkluten, selv om nesten 4 av 10 sier at den fort blir sur og lukter vondt, ifølge en ny Norstat-undersøkelse.

Dette er et klart tegn på at bakteriefloraen trives og vokser. Mange unnlater å vaske kluten ofte nok, og mindre enn halvparten av de spurte sa de brukte såpe i tillegg til vann når de fukter kluten.

– Mange er ikke flinke nok til å skylle kluten godt nok etter bruk. Ofte er dette heller ikke nok, sier Malin Skaar i Jordan.

Du må kokvaske kluten for å få den skikkelig ren. Hvor ofte kluten bør byttes og vaskes er avhengig av hvor flink man er til å skylle kluten i rent vann etter bruk, men ifølge ekspertene anbefales det at man vasker kluten to til fire ganger i uken.

Brukes over alt

Smittekilder kan være alt fra skitne barnehender til rått kjøtt og jord fra grønnsaker. Fjærkre kan inneholde campylobacter-bakterier. De som bruker kjøkkenkluten til å tørke en kjøkkenbenk der julekalkunen har stått, kan, uten å være klar over det, gi hele familien tarmbetennelse og diaré i romjula.

Forberedelser til jul betyr dessuten ofte mye søl på kjøkkenet. Julebaksten innebærer mye bruk av rå mat. Og under tilberedning av tradisjonelle julemiddager som ribbe og kalkun, blir det fort mye blod og kjøttkraft.

– Når slikt søl tørkes bort med en kjøkkenklut uten å rengjøre den skikkelig i etterkant, skapes et perfekt sted der bakterier kan florere, minner Skaar om.

Alternativer

Det finnes det alternativer som gjør at du ikke trenger å tenke på bakterier, skylling eller vasking av klut.

Du kan for eksempel bruke bionedbrytbare engangskluter fuktet med såpe og vann som trekkes ut fra en dispenser.Et annet alternativ er å kombinere tørkerull og spray, ifølge Skaar.

Slurv med renhold er en av de vanligste årsakene til matforgiftning. De vanligste symptomer som kan skyldes bakterier eller virus i mat eller drikke, er oppkast, kvalme, diaré, feber eller magesmerte.

Mattilsynet har laget en liste over råd som du kan følge for å unngå å bli matforgiftet og hva du bør gjøre hvis du blir syk. Her kan du også lese mer om sykdomsfremkallende bakterier og andre praktiske tips og råd om kjøkkenhygiene. (ANB)

Bakterier i norske julekjøkken

  • Kjøkkenkluten kan inneholde stor bakterieflora
  • De farligste kjøkkenbakteriene kan føre til alvorlig sykdom
  • Nordmenn foretrekker kjøkkenkluten, men kjenner ikke farene

Artikkeltags