– Kommunene må ta ansvar

Det er så langt meldt inn over 1.000 skader til forsikringsselskapene etter flommen på Øst- og Sørlandet de siste dagene.

Det er så langt meldt inn over 1.000 skader til forsikringsselskapene etter flommen på Øst- og Sørlandet de siste dagene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Flomskader skyldes ofte dårlig planlegging.

DEL

Det sier leder av DNB Skadeforsikring, Hans Petter Madsen. Resultatet kan bli erstatningskrav mot kommunene og høyere premier for kundene.

– Dårlige reguleringsprosesser, manglende oppgradering av kloakk- og avløpsinfrastruktur og dårlig planlegging må ta en stor del av skylden for den store økningen av flomskader, fastslår Madsen.

Altfor nær elver

Det er så langt meldt inn over 1.000 skader til forsikringsselskapene etter flommen og uværet på Øst- og Sørlandet de siste to døgnene. Skadeomfanget antas å ligge på over 100 millioner kroner.

Flomskadene i byene de siste årene har skjedd der kjellere og lignende er blitt overfylt. Parkerte biler blir skadet også skadet. Ofte skyldes detsviktende kommunal infrastruktur. Avløp og kloakk ikke klarer å ta unna vannet.

– Mange områder som er regulert til bolig- eller næringsformål, ligger svær utsatt til, og kommunene svikter alt for ofte i reguleringsprosesser. De legger bebyggelse og næringsområder altfor nær elver eller innsjøer og tar heller ikke hensyn til utbygging av flomvern eller at kloakk- og rørinfrastruktur må oppgraderes, hevder Madsen.

Stort skadeomfang

Kommunene har ansvaret for at avløpssystemet funger, men mange steder er sluk og avløpsledningene kraftig underdimensjonert eller dårlig vedlikeholdt, ifølge Madsen.

– Mange kommuner har kloakk og overvannsledninger som ikke er tilstrekkelig utbygget for å ta hånd om økt fortettingen på tettstedene, sier han.

– I tillegg kan dårlig byplanlegging føre til at elver og innsjøer dannes i gatene. I byområder der det er lite grøntområder og naturlige vannveier som kan ta unna vannmassene, må avløpssystemet fungere perfekt. Hvis ikke blir skadeomfanget svært stort. De siste årene har vi fått inn mange slike saker, og vi kan nesten garantere at det blir flere før høsten er omme, advarer Madsen.

Gjentar seg

– Hus som blir ødelagt i flom, bygges opp igjen, men blir ødelagt året etter fordi reguleringsprosessen ikke var god nok. Enkelte områder skulle aldri vært regulert for bebyggelse, mener Madsen.

Et kjennetegn med flomskader er også at de vil skje igjen på akkurat samme sted.

– Bor du i et område eller nabolag der dere har hatt problemer med flom, må du regne med at det kan skje igjen, sier han. (ANB)

Artikkeltags