Mal trygt i høyden!

Det blir mer og mer vanlig at også private leier en lift for å male de øverste delene av huset.

Det blir mer og mer vanlig at også private leier en lift for å male de øverste delene av huset. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Du jobber langt sikrere om du benytter stillas eller lift.

DEL

Arbeidstilsynet aksepterer kun en begrenset høyde for bruk av stige som arbeidsplattform for profesjonelle malere - og det stilles også krav til plassering og sikring av stigen slik at en den ikke kan gli ut. Det er ingen grunn til at du som privatperson skal ta noen større risiko.

Når du som huseier selv skal opp i veggen og male huset ditt, gjelder ikke de samme reglene som for proffene, men det er ikke uten grunn at myndighetene hever en pekefinger på dette området. Arbeidstilsynets statistikker viser at fall er hovedårsaken til personskader i arbeidslivet, og situasjonen er antakelig ikke så annerledes for folk flest.

- Du jobber langt sikrere om du benytter stillas eller lift, påpeker malermester Enrico Bastiani - og dessuten går arbeidet langt raskere. Det er stadig flere privatpersoner som leier seg en lift for å ta de høyeste bygningsdelene. Som regel er det nok med å leie liften for et par dager, om været spiller på lag.

- Vi ser ofte at både private og profesjonelle driver avansert balansekunst nå de maler påpeker Bastiani, man tar det man har for hånden og krysser fingrene. Selv fall fra lave høyder kan imidlertid gjøre stor skade. Aller stødigst står du på bakken - og da er det utrolig hvor høyt du når om du monterer rull eller pensel på et forlengerskaft.

Forlengerskaft finner du med teleskopfunksjon, slik at det kan bli hele 180 cm langt.

- Den ekstra lengden gjør at du får stor rekkevidde til sidene ved maling, du slipper å strekke deg for å nå opp i taket eller høyt opp på veggen, og at du ikke må bøye deg for å dyppe verktøyet i mer maling, sier Jostein Brekka hos verktøyprodusenten Jordan.

Særlig krevende arbeidsoppgaver i høyden, som vinduer og staffasje, utføres enklere med lift eller stillas.

- Så lenge du står trygt på begge beina, med begge hender fri, går presisjonsarbeidet lettere og resultatet blir som regel finere. Du begynner altså oppe, og så kan du søle og dryppe nedover, mener malermester Enrico Bastiani. (ANB)

Artikkeltags