Nå er det på tide å gjøre dette

Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus.

Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mange storm- og vannskader kunne vært forhindret med enkle grep.

DEL

Over 3.000 skader med erstatningsbeløp på til sammen ca 400 millioner kroner er hittil meldt inn på både private boliger og bedrifter etter de store nedbørsmengdene på Østlandet tidligere i høst, viser tall fra Finans Norge.

– Hver høst ser vi at kraftige vindkast og heftige regnskyll gir mange skader på hus og eiendom. Vårt beste råd er å ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

– Rydd inn utemøbler og løse gjenstander, og tjor fast trampolinen. Det skjer mye på værfronten framover, sier hun.

Flere fylker har mye nedbør i vente de neste dagene.

Tette avløp og utette tak kan  bli en svært kostbar affære for deg som er boligeier.

– Vanlig husforsikring dekker sjelden skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp, påpeker Slettemoen. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv.

Er taket utett, oppstår det fukt- og råteskader. Som hovedregel bør du sjekke hele takflaten minst én gang i året.

Pass på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har forflyttet seg eller er skadet, understreker Heidi Tofterå Slettemoen.

Har du trær i nærheten av boligen eller uthus, er det greit å sjekke at de kan tåle kraftig vind. Det kan være lurt å beskjære løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier.

– Takrennene er oftest enkle å holde i orden. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at rennene er hele, sier hun.

Også resten av eiendommen bør sjekkes regelmessig, og særlig nå før høstværet setter inn.

– Sjekk at gjerder og gjerdestolper er solid festet, så ikke vinden sender det av gårde. Og rydd unna eller forankre løse gjenstander vinden kan ta tak i. (ANB)

Artikkeltags