Nå har dette blitt trendy igjen

Stadig flere setter pris på korkens originale og unike utseende.

Stadig flere setter pris på korkens originale og unike utseende. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kork taler til mange sanser.

DEL

Kork er igjen blitt trendy. Materialet appellerer til mange sanser: det har et unikt utseende, gir enestående lyddemping, demper støt og føles varmt å gå barføtt på. At kork er et helnaturlig og fornybart materiale, gjør det heller ikke mindre attraktivt.

Allerede på 70-tallet hadde korkgulvene en storhetstid, og det ble limt korkfliser til gulv overalt i det ganske land. Mange av disse gulvene ligger der fortsatt, og har klart tidens tann godt.

Grunnen er at et korkgulv er mykt og komfortabelt å gå på, varmt å sette bare bein på, det demper lyd og støter, og gir en ekstra god akustikk i rommet, samtidig som det er naturlig og har et unikt utseende.

– Faktum er at mange av dem som la kork den gang, velger kork igjen når gulvet skal byttes ut, forteller Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør – ifi.no.

I dag ser kork igjen ut til igjen få et kraftig oppsving som gulv- og veggmateriale og på møbler. Av kork lages moderne varianter med de gamle gode egenskapene, og det originale utseendet.

Korken rir også på den globale bølgen av forbrukernes økte miljøbevissthet. For hva er mer holdbart og naturlig enn en råvare fra et tre som lever i flere hundre år? Noe som vokser fram igjen kort tid etter at den er høstet, og som faktisk blir bedre og bedre jo flere ganger den høstes. Og der dyrkingen ikke gjør skade, men i stedet gir liv til flere utrydningstruede dyr og motvirker klimaendringer. 

Korkens egenskaper benyttes gjerne i de støtdempende sjiktene i ulike typer laminatgulv, mens overflaten består av et slitesterkt vinylbelegg eller en dekorfilm under et beskyttende, ripefast slitesjikt. Men stadig flere setter også pris på de estetiske kvalitetene og moderne varianter av korkgulv – med korkoverflate – vokser i popularitet.

– Det er ikke noe mer originalt enn naturen selv. Dens fasinerende overflater appellerer til våre sanser og skaper en god atmosfære, sier Robert Wengaard i RBI Interiør AS. (ANB)

Artikkeltags