Nå kommer «udyrene»

Rotter og mus kan gjøre store skader dersom de kommer seg inn i boligen din.

Rotter og mus kan gjøre store skader dersom de kommer seg inn i boligen din. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Antall skadesaker for rotter og mus øker kraftig om vinteren.

DEL

Skadedyrene trekker inn i hus og gnager på ledninger, treverk og inventar, samtidig som de griser til huset ditt.

– Det er en grunn til at de kalles gnagere, og de kan ødelegge elektriske anlegg, kabler, vannrør, isolasjon, møbler, og treverk som kan være viktig for bygningskonstruksjon, advarer skadeleder i DNB forsikring, Ketil Voll.

– Ødeleggelsene kan i verste fall føre til både brann- og vannskader, samt skape fuktproblemer i huset fordi skadedyrene ødelegger isolasjon eller konstruksjoner. Skadene kan ofte komme opp i flere hundre tusen kroner, og i de verste tilfellene vi har sett har skadene kommet opp mot to millioner kroner fordi hele huset må strippes innvendig, uttaler Voll.

Skadene har blitt mer kostbare de siste årene, og to av de verste skademånedene for mus og rotter er desember og januar. I tillegg til problemer med gnagere ser vi også at det er en del sopp, råte og insektskader, og det gjelder særlig på eldre boliger.

Jula er også høytid for mus og rotter, fordi da spiser vi gjerne mye næringsrik mat. Det liker gnagerne I tillegg er det som regel kaldt ute, og da trekker de gjerne inn i varme hus og hytter. Det viktigste du kan gjøre for å sikre deg mot problemer skapt av rotter og mus i huset, er å sørge for at de ikke kommer seg inn og holde eiendommen fri for matavfall.

Hvis du lurer på om du har fått mus eller rotter på besøk, så er det greit å være klar over at rotter trives best i fuktige miljøer som kjellere og avløp, mens du kan finne mus i veggen, på loftet, i tak og under gulv. Tegn på at de har kommet seg inn kan være krafselyder i vegger, tak eller under gulvet. Du kan også oppleve sterk lukt fra avføring og urin, eller se synlig rotte- og muselort i og rundt matskap, langs vegger og på steder med mye aktivitet.

Forsikringsselskapene dekker de skadene mus og rotter gjør, og anbefaler at det benyttes profesjonelle skadedyrbekjempere. Da får du en profesjonell vurdering av skadene og får bukt med problemet slik at du slipper etterskader. For eksempel setter skadedyrfirmaer ut feller med åte i stedet for gift, for ved bruk av gift trekker musa seg tilbake i veggen og dør. Da blir det luktproblemer.

Saken fortsetter under bildet.

Slik ser det ut etter at rottene har vært på ferde.

Slik ser det ut etter at rottene har vært på ferde. Foto:

– Har du rotter eller mus inne i huset viser dette at huset ikke er musesikret, sier Stein Norstein i skadedyreksperten Anticimex.

Når skadene  etter mus og rotter er utbedret og gnagerne utryddet, er neste skritt at huset sikres slik at dette ikke skjer igjen. Her slurves det mye blant huseiere i dag.

Disse skadene kan forårsakes av rotter og mus i huset:

* Gnaging på elektriske kabler kan føre til driftsstans av tekniske installasjoner og produkter, og i verste fall føre til alvorlige brannskader.

* Gnaging på vannrør og soilrør kan føre til lekkasjer og vannskader.

* Ødelagt plast/dampsperre kan gi kondensskader i boligen.

* Nedtråkket, oppspist eller fjernet isolasjon fører til nedsatt isolasjonsevne i hele huset, og kan i verste fall gi kondens- og fuktproblemer på vinteren.

* Lukt fra døde rotter eller fra rottebol med store mengder lort og urin.

* Allergireaksjoner på områder etter rotteaktivitet. Rotter har allergener i spytt, urin og hud. Ettersom de steller pelsen ved å slikke seg, kan rottehår også være allergiframkallende.

* Materielle og estetiske skader ved gnagehull i treverk, plater, interiør, møbler samt alt man lagrer i kjellere og på loft.

* Skadedyr kan grise til boligen og skape hygieniske problemer.

* Det kan også være psykisk ubehagelig å vite at det er eller har vært mus eller rotter i en bolig. (ANB)

Artikkeltags