Ønsker du å male huset nå?

Høsten kan fint benyttes til å male huset, men tar du noen ekstra hensyn, blir resultatet best mulig.

Høsten kan fint benyttes til å male huset, men tar du noen ekstra hensyn, blir resultatet best mulig. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er fremdeles mulig. Her er tre gode råd.

DEL

Er du blant dem mange som ikke rakk alt du hadde planlagt i sommer? Du kan fremdeles gi huset ditt et etterlengtet malingstrøk, selv om vi er godt inne i første høstmåned. Det gjelder bare å ta noen ekstra hensyn.

– Det viktigste nå er å få jobben gjort. Er det på tide med ny behandling, bør man unngå å utsette til neste sesong, sier Enrico Bastiani hos Nordsjö.

Her er noen råd til deg som skal bruke høstmånedene på å male huset:

Mål fukten

Ved malearbeid om høsten er en fuktmåler veldig nyttig. Med denne lille saken kan du raskt sjekke at treverket er tørt nok før du setter i gang. Kledningens relative fuktighet skal ikke ligge over 15-18 prosent når den males. Det er viktig å måle flere steder, gjerne på de mest fuktutsatte og minst solutsatte delene av veggen, samt i endeveden.

Sjekk værmeldingen

Værmeldingen er en god venn under malearbeidet hele året, og om høsten er det både temperatur og fuktighet man bør sjekke. De moderne, vanntynnede malingene skal ikke brukes når det er kaldere enn fem grader ute. Oljebaserte produkter er noe mer fleksible, men kan bli tunge å jobbe med i kulda. Samt at det ikke er spesielt hyggelig å male ute når gradene går ned mot de blå.

Ta ettermiddagene fri

Utover høsten er dugg et vanlig fenomen, og vi ser det spesielt om natten. Kommer det dugg på fuktig eller halvtørr maling, vil det kunne oppstå matte skjolder, det vi kaller duggmatting.

– Helst bør man gi seg i 15-16-tiden om man vil unngå dugg på malingen, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Oljebaserte produkter er mer utsatt for duggmatting fordi de har lengre tørketid enn de vanntynnede. Er du nødt til å gjøre jobben om ettermiddagen, er derfor akrylprodukter å anbefale. (ANB)

Artikkeltags