Sjekk dette før du kjøper bolig

Tvister i forbindelse med bolighandel handler først og fremst om at kjøper mener bad og våtrom er i dårligere forfatning enn de hadde regnet med.

Tvister i forbindelse med bolighandel handler først og fremst om at kjøper mener bad og våtrom er i dårligere forfatning enn de hadde regnet med. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er først og fremst de unge som mangler kjøpsforståelse.

DEL

Budrundene går raskt unna i et hektisk boligmarked. Det er særlig unge boligkjøpere som gir blaffen i å sjekke boligens tilstand grundig i forbindelse med kjøp. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Rørentreprenørene Norge.

46 prosent av de spurte under 30 år som har kjøpt bolig de siste frem årene, oppgir at de i liten eller svært liten grad var opptatt av å se dokumentasjon på arbeid utført i boligen. I aldersgruppen 30 til 39 år oppgir 46 prosent at de gjerne vil se slik dokumentasjon.

– Tvister i forbindelse med bolighandel handler først og fremst om at kjøper mener bad og våtrom er i dårligere forfatning enn de hadde regnet med. Mange av disse tvistene kunne vært unngått dersom folk hadde bedt om dokumentasjon for utførte arbeider og satt seg nøye inn i dette. Det sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge.

Rørleggere som pusser opp eller rehabiliterer bad, skal levere dokumentasjon på arbeider som er utført og oversikt over hvilke produkter som er benyttet. 

– Hevder selger at badet er nyoppusset, bør slik dokumentasjon ligge ved i salgsmateriellet, mener Backe.

Han støtter Forbrukerrådet i synet på at det bør innføres en plikt om tilstandsrapport i tilknytning til boligsalg, fordi en slik rapport ville gjort eiendomshandel mindre risikofylt for begge parter. I påvente av tilstandsrapport, oppfordres myndighetene til å innføre andre tiltak for å sikre forbrukerne.

– Meldeplikt for byggarbeider over 40.000 og for arbeid på klimaskall og våtrom, ville vært et skritt i riktig retning, uttaler Tor Backe. Videre oppfordrer han myndighetene til å innføre et minste kompetansekrav for å drive i byggemarkedet. (ANB)

Artikkeltags