Slik blir oppvasken skinnende ren

Oppvasken ble renere med sitron.

Oppvasken ble renere med sitron. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fem kjøkkentriks du vil lære med sitron.

DEL

[Side2]  Nettsiden The Kitchn har skrevet en listesak over hva du kan bruke sitronen til på kjøkkenet, foruten matlaging. I den forbindelse tipset en leser om at frukten bør legges i oppvaskmaskinen.

Dette ble testet, og angivelig blir tallerkener og bestikk renere, i tillegg til at det lukter svakt av sitron. Neste gang du lager mat med sitron, ta vare på restene. Du kan bruke kun skallet, en bit eller en frisk sitron som er delt i to.

Du legger sitronen i bestikkurven eller klemmer den fast et sted den sitter godt. Den skal ikke ligge løst i maskinen.

Ifølge nettsiden blir oppvasken mye renere og mer «skinnende» enn ved kun bruk av oppvaskmiddel.

Og når vi først er i gang med sitronen – her er 4 andre triks til å vaske huset med frukten:

SKJÆREFJØL:

Smuler, syltetøy eller flekker etter matlaging – fjøla på kjøkkenet blir brukt til mye, og har som regel en del flekker. Men du kan få den helt ren igjen.

Du trenger en halv sitron, grovt salt, noe å skrape med, varmt vann og en klut. Dryss først saltet på fjøla. Skur overflaten med en halv sitron (fruktsiden ned). Klem forsiktig mens du gnir. La det virke i 5 minutter. Deretter skrap av fjøla. Vask overflaten med en våt svamp eller klut.

Sitron og salt kan fikse de fleste flekker (men helst grovere salt enn dette). (Foto: Guro Holmene, Mediehuset Nettavisen)

LAG DITT EGET VASKEMIDDEL:

Du trenger et Norgesglass med lokk, en sil, stor bolle og en sprayflaske.

Ta vare på rester du har av sirtrusfrukter, som sitron, appelsin eller lime.  Bruk restene til å fylle et halvt Norgesglass. Fyll deretter opp med hvit eddik slik at det dekker skallene. Skru på et lokk og la glasset stå på et mørkt sted i to uker. Jo lenger du lar det stå, jo mer sitrus setter seg i eddiken. Deretter siler du av innholdet over i en bolle. Kast skallene. Hell innholdet over i en sprayflaske og bruk middelet som du ville brukt et vanlig rengjøringsmiddel. (The Kitchen legger til at du kan legge til urter om du ønsker det, som timian eller rosmarin, det lukter godt med sitrus).

Ta vare på sitrosfruktene når du lager mat. Etter en stund har du nok skall til å lage ditt eget rengjøringsmiddel. (Foto: Guro Holmene, Mediehuset Nettavisen)

ILLELUKTENDE PLASTBOKSER:

Lukter søppeldunken eller for eksempel vanlige plastbokser eller boller av gammel mat? Da kan du gni en sitron på innsiden av plastboksen, eller skyll den med sitronsaft. Det fjerner både flekker og vond lukt.

RENS KJØKKENMASKINER:

Hvis for eksempel blenderen din har flekker, eller matrester som sitter, kan du rense den med sitron. Fyll den halvveis opp med vann, legg i en dråpe oppvaskmiddel og en grovhakket sitron. Kjør maskinen i cirka ett minutt. Blenderen vil skinne igjen! (ANB)

Artikkeltags