Slik skal vi hindre brann

Bare 15 prosent har slike for hånden.

Bare 15 prosent har slike for hånden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Men 1 av 2 boligeiere har ikke seriekoblede røykvarslere.

DEL

1 av 2 som bor i enebolig har fortsatt ikke seriekoblete røykvarslere, viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for forsikringsselskapet If. Seriekoblet betyr at alle røykvarslere i huset piper hvis én av dem får utslag for røyk.

– Vi ønsker at flere husstander skaffer seg røykvarslere som er koblet sammen. Det er et viktig tiltak for å varsle brann tidlig. Den eldre delen av befolkningen vil ha ekstra god nytte av seriekoblete røykvarslere fordi mange har nedsatt hørsel og reaksjonsevne, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

Dagens minimumskrav er at det skal være én røykvarsler i boligen.

Norsk brannvernforening anbefaler at du har flere, og at de er koblet sammen.

– Jo nærmere en røykvarsler er plassert arnestedet for brannen, desto raskere blir du varslet. Så enkelt er det, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til det oppdragsfinasierte nyhetsbyrået Newswire..

Av de som har opplevd brann i egen bolig, er andelen med seriekoblede røykvarslere mye høyere enn hos resten, 63 prosent.

De påbudte brannslukkingsapparatene med skum eller pulver er desidert mest utbredt. 96,3 prosent har slike, ifølge undersøkelsen.

For fem år siden ble slukkeskum på små spraybokser tillatt som ekstra brannsikringsutstyr. Foreløpig har bare 15 prosent skaffet seg slike.

– Sprayboksene med skum kan ikke erstatte lovpålagte slukkemidler, men er et godt hjelpemiddel å ha på kjøkkenet da de vil kunne slukke et branntilløp på komfyren raskt og effektivt, påpeker Morten Thorsrud.

– Mange eldre har i realiteten liten sjanse til å håndtere en brannslukker på seks eller ni kilo, men vil enkelt kunne håndtere en boks med slukkeskum, uttaler Dagfinn Kalheim.

Folk i Nord-Norge er  bedre på brannvern enn resten av landet, viser undersøkelsen. Der har 1 av 5 skaffet seg slukkespray. 6 av 10 har seriekoblete røykvarslere, bare 4 av 10  prosent har slike i indre deler av Østlandet.

Myndigheter, forsikringsselskap og organisasjoner driver utstrakt informasjonsvirksomhet om brannforebygging, og kommer til å fortsette med det.

– Nordmenn er blitt flinkere med brannsikringen, men det trengs stadige påminnelser, om alt fra batteriskift til brannøvelser i hjemmet, sier Dagfinn Kalheim.

I løpet av de fem siste årene har antall boligbranner i Norge gått ned med 33 prosent. I fjor var det 2.544 boligbranner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (ANB)

Artikkeltags