Slik trives du med gardinene

En liftgardin tar seg penest ut når den er spesialtilpasset vindus- eller døråpning som her.

En liftgardin tar seg penest ut når den er spesialtilpasset vindus- eller døråpning som her. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Her er tre «steike fine» råd om gardiner.

DEL

Før du ruser av gårde og kjøper gardiner, kan det være smart å tenke over hva du er ute etter..

Et rom med eller uten gardiner er to helt forskjellige rom. Med gardiner oppleves rommet lunere og mer intimt enn uten gardiner. 

Åse Jerrhag hos interiørhuset Green Apple innreder selv med mye tekstiler. -Ønsker du at hjemmet ditt skal være et lunt rede, da er tekstiler et must, sier hun og henne beste oppskrift er å bruke en profesjonell «sydame».

- Da får du i tillegg masse ideer om forskjellige oppheng og hva som passer best i ditt hjem og vinduet de skal henge i. Det finns så mye mer enn ringer og rynkebånd, sier hun.

Mari Birkeland Leholt, er en av de profesjonelle interiørdesignerne med egen systue. Hun møter daglig mange gardinjegere med ulike behov, ikke alle har behov for skreddersøm.

- Mange synes det blir dyrt og har ikke behov for noe «unikt», da kan ferdigsydd være en grei løsning, sier hun. 

Både Åse og Mari forteller at interessen for gardiner er økende og at flere også ønsker å sy sine egne gardiner.

Så før du starter jakten på dine gardiner kan det være greit å ha gjort unna grunnsorteringen: Skal du bare ha «noen gardiner», gardiner som er spesialdesignet for ditt interiør, eller har du lyst til å sy selv?

1. Er du ute etter en rask og enkel løsning?

Det enkleste er å velge ferdigsydde gardiner. Utvalget er stort, men ulempen er at du enten må leve med gardiner som ikke passer helt til dine vinduer, eller at du må sy dem om.

Ferdigsydde gardiner kan være vanskelig å få til å henge pent, da de er sydd på raskeste måte med sidesømmen først og deretter kuttet opp i lengder og faldet. For å unngå at gardinene vipper ut, bør de legges opp først og sidesømmene sys til slutt.

2. Ønsker du noe unikt, gardiner som er spesialtilpasset vinduene og interiøret ditt?

- Den store fordelen med denne løsningen er at du får et interiør som ingen har maken til, og du kan få det akkurat som du ønsker. En interiørdesigner eller interiørkonsulent vil være en god sparringspartner for å finne riktig løsning. De kan komme på hjemmebesøk med prøver, eller du blir med til leverandørenes showrom.

Et slikt besøk er en opplevelse i seg selv, for her kan en som liker tekstiler få skikkelig kick. Mange forretninger som selger maling og tapet har også godt utvalg i tekstiler og tilbyr konsulenthjelp. Både interiørdesignere og butikker samarbeider med systuer, de har også folk som kan montere de ferdige gardinene.

3. Ønsker du å sy selv?

Selvgjort kan være velgjort, og det å sy selv har blitt en trend. Dessverre har mange av de typiske stofforretningene, som hadde et stort utvalg av ruller på lager, forsvunnet.

Men noen finnes fortsatt, og nye dukker opp. Det kan være lurt å google litt hva som finnes i nabolaget, for det kan gjemme seg noen overraskelser her og der. Mange butikker som selger maling og tapet kan ha et bra utvalg med prøver, og det finnes til og med byggevarehus som har satset på å ha tekstiler på rull.

Ta mål av vinduene dine og spør om råd i butikken, så du er sikker på at du bestiller nok. Hvis du ikke har sydd så mye, kan det lønne seg å gå for tekstiler som er enkle å jobbe med, både når du skal klippe og sy. Spør om råd i butikken. (ANB)

Artikkeltags