Steng frosten ute!

Kulda kan forårsake en rekke skader på rør og vannledninger.

Kulda kan forårsake en rekke skader på rør og vannledninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Rør og vannledninger kan fort få stor skader i kulda.

DEL

Vinteren var lenge mild over store deler av landet. Nå har imidlertid kulda satt seg.

– Før nyttår kom nedbøren som regn, og bakken var derfor svært fuktig. Med det kalde været som plutselig har kommet, vil det kunne føre til en rekke skader, sier skadeleder i DNB, Ketil Voll.

Vann til is

Kombinasjonen av høy vannmetning i grunnen og vinterkulde, byr nemlig på utfordringer: Dyptgående tele med frostskader på rør og vannledninger, og muligheter for frostsprengning på bygningsfundament og grunnmur.

Disse problemene kan melde seg ganske raskt hvis kulda virkelig setter inn før det har lagt seg noe særlig snø på bakken.

– Når vann fryser til is, utvider det seg. Det er blant annet derfor det ikke er lurt å legge en glassflaske med vann i fryseren. Det kan føre til at flasken eksploderer, og det illustrerer de store krefter som er i sving når vann blir til is.  Det er disse kreftene som kan gjøre skade på rør, bygningsfundament og grunnmur. Slike skader kommer fort opp i flere hundre tusen kroner.

Litt varme

Skadeleder Ketil Voll i DNB.

Skadeleder Ketil Voll i DNB. Foto:

Det er ikke for sent å gjøre noe, og Voll mener det er en rekke tiltak vi kan gjøre selv.

– Sørg for at rør ikke fryser og at grunnmur og bygningsfundamenter ikke ligger utsatt til. Ofte er det nok å ha på litt varme. Du kan isolere utsatte punkter på boligen, eller skru av stoppekranen når du drar bort, foreslår han. (ANB)

Hva kan vi gjøre?

• Rom med vannførende rør må alltid holde varmegrader. Det holder å ha 4-5 varmegrader i rommet, men det må brukes ovner med tilstrekkelig kapasitet til å holde denne temperaturen også når det blir veldig kaldt ute.

• Det bør føres jevnlig tilsyn med innvendige vanninstallasjoner.

• Hovedstoppekranen bør stenges og anlegget tappes ned dersom huset/bygningen blir stående tomt, uansett om det kun er snakk om en ukes ferie.

• Isoler utvendig med vintermatter for å forebygge frostspreng på bygningsfundament og grunnmur.

• Legg også vintermatter direkte på bakken over vann- og avløpsledningene, særlig stikkledningene nærmest bygningen.

• Vintermatte kan også legges over utvendig avløpskum. Hindrer skade på kummen og at vann i kummen fryser med tilbakeslag som følge.

Artikkeltags