«Stygge» farger gir fine hus

Linda C. Hagen, kjent fra bloggen Absolutt hjemme, har her gjort en grundig jobb med å teste ulike farger.

Linda C. Hagen, kjent fra bloggen Absolutt hjemme, har her gjort en grundig jobb med å teste ulike farger. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Derfor må fargene testes før du maler.

DEL

Oppstrøksprøver inne er alltid lurt. Ute er det absolutt nødvendig. Fargen du ser i fargekartet er nemlig en helt annen enn den du får opp på veggen. Utendørs er det de mindre pene fargene som gir de mest vellykkede resultatene.

- Fargene man ser i fargekartet vil virke både lysere og klarere når de kommer opp på veggen. Så for å få den fargen du har sett for deg, må du sannsynligvis velge en mørkere og mer «skitten» farge enn den du skulle tro og kanskje liker best, forklarer Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Fargene i produsentenes fargekart kan gjerne virke litt skitne og kjedelige. Dette er helt tilsiktet, fordi økt sorthet og lavere kulørthet, altså mindre farge, er nødvendige virkemidler for å få farger som fungerer godt på fasader. Et helt hus er en stor flate, så det at fargene gjøres mer «skitne» kompenserer for at de er brukt på et såpass stort element i tidvis kraftig lys.

Å male huset i feil farge kan bli en kostbar og tidkrevende affære. Bruk derfor litt tid på å finne riktig farge for huset og omgivelsene, så slipper du bomkjøp.

- Maler man opp et par bord i ulike nyanser. får man straks et inntrykk av hvordan fargen vil virke på veggen. Svært ofte er det ikke førstevalget som fungerer best, sier Owren.

Hvor man plasserer oppstrøkene er heller ikke tilfeldig, og ifølge Owren er det ingen god idé å sette oppstrøksprøvene midt på veggen.

- Det man oppnår ved å sette oppstrøksprøvene midt på husveggen, er å se den nye fargen i sammenheng med den gamle fargen, og det er jo liten hensikt. Setter man derimot oppstrøksprøvene på hushjørnet, får man et inntrykk av fargen satt opp mot omgivelsene. Dette gir et mye mer riktig bilde av fargen, tipser hun.

Husk også å teste fargen både på solsiden og skyggesiden av huset.

- Fargene kan endre fullstendig karakter etter hva slags lys den utsettes for. Sjekker man at fargen er fin både i skyggen og i solen, er sannsynligheten større for at man finner en farge som vil fungere godt uansett vær og sesong, avslutter Owren. (ANB)

Artikkeltags