Svermer for bier

Blomstergleden gjorde at gartner Veronika Nauf Steinsholt fattet interesse for birøkt.

Blomstergleden gjorde at gartner Veronika Nauf Steinsholt fattet interesse for birøkt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Veronika Nauf Steinsholt følger en norsk trend som nyetablert birøkter.

DEL

Norsk Birøkterlag har nå fått 800 nye birøktere og medlemmer.

– På landsbasis er det sikkert flere, og dette representerer et stort løft i næringen. Vi snakker om et grønt skifte politisk, sier generalsekretær Heidi Kirkeby til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tro på næringen

De fleste starter med to til seks bikuber og utvikler kunnskap og erfaring som gjerne fører til at man ønsker flere bisamfunn og kuber.

– Interessen er så stor blant de nye birøkterne at vi regner med at de fleste kommer til å utvikle dette til en næring i mindre eller større skala, forteller hun.

For å opprettholde en robust norsk birøkt med nok utbud av honning, forklarer Kirkeby at det er nødvendig med en god mengde næringsrøktere og en bredde innenfor hobbybirøkt.

– Med den interessen vi har opplevd i år, har vi virkelig fått tro på en ny æra for norsk birøkt. Det bør være en svært interessant levevei for mange, enten på heltid eller i kombinasjon med annen næring, mener generalsekretæren.

God tilgang

En birøkter kan høste alt fra 20 til 50 kilo honning fra en kube.

– Dette betinger imidlertid god tilgang på pollen og nektar fra blomster og andre vekster i nærheten. Der har vi alle en jobb å gjøre, enten man har hage eller en blomsterkasse. Vi må ta vare på mangfoldet i naturen rundt oss. Slik kan du bidra til å sikre at biene får rikelig med mat gjennom hele sesongen, påpeker Kirkeby.

Spesiell glede

Entusiasmen for blomster gjorde at gartner og nyetablert birøkter Veronika Nauf Steinsholt fikk interesse for birøkt. I arbeidet med å sette sammen spesielle blomster i konseptet «Bie elsker blomst», som sørger for pollen og nektar til biene, ble hun bare mer og mer interessert i bienes fascinerende liv.

– Jeg følte en helst spesiell glede da jeg høstet sommerhonningen som et resultat av villbringebærene i hagen.

– Jeg hadde ingen forhåpninger om mengde av honning bortsett fra å smøre litt utover et rundstykke. Så endte det hele med at jeg høstet 10 kilo honning i min egen hage. Jeg ble rett og slett ekstatisk av glede, fortelleren gartneren.

– Trend i sommer

Dyrking og hjemmeprodusert mat har blitt en trend denne sommeren, ifølge direktør Tove Berg i Det norske hageselskap.

– Interessen for hagehold og kortreist, ren og sunn, god mat er påtakelig, og vi opplever en stor pågang av interesserte hageentusiaster som vil bli medlemmer, forteller hun.

For å få gode avlinger er man avhengig av optimal pollinering. Og da er man avhengig av humler og bier.

– Pollengrunnlaget er avgjørende, og vi må sørge for blomster slik at de pollinerende insektene trives. Naturens kretsløp er spennende å følge med på, særlig når man høster konkrete resultater.

– Dette kretsløpet er imidlertid helt avhengig av en lang blomstersesong for å unngå sult i biesamfunnet. Dermed er det viktig at løken kommer i jorda nå, presiserer Berg. (ANB)

Artikkeltags