– Ta brannpraten ved kjøkkenbordet

Eldre over 70 år har fire-fem ganger så stor risiko for å omkomme i brann som resten av befolkningen. Derfor oppfordres folk til å prate brannsikkerhet med eldre slektninger.

Eldre over 70 år har fire-fem ganger så stor risiko for å omkomme i brann som resten av befolkningen. Derfor oppfordres folk til å prate brannsikkerhet med eldre slektninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Folk oppfordres til å prate brannsikkerhet med eldre slektninger.

DEL

– Vi oppfordrer alle som har eldre foreldre til å snakke om hvilke brannfarer som finnes i hjemmet, og hva man kan gjøre for å bedre brannsikkerheten. Det sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for sammfunnsikkerhet og beredskap (DSB).

Eldre over 70 år har fire-fem ganger så stor risiko for å omkomme i brann som resten av befolkningen.

– En prat om brannfarer i hjemmet og enkle brannforebyggende tiltak kan utgjøre forskjellen på liv og død. Det er det vi kaller "Kjøkkenpraten", uttaler Daae.

– Mange eldre trenger hjelp til å ivareta egen brannsikkerhet, og jeg har tro på at en liten "kjøkkenprat" kan bidra til å redde liv. Praten kan dreie seg om alt fra å skifte røykvarslerbatteri til å vurdere behovet for komfyrvakt, sier Cecilie Daae.

Komfyren er den største årsaken til boligbrann. De fleste komfyrbranner skjer på dagtid, og rammer eldre mennesker.

– Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, understreker Daae.

PS! På FNs eldredag 1. oktober setter over 150 brann- og feiervesen og lokale eltilsyn over hele landet fokus på eldres brannsikkerhet. (ANB)

Artikkeltags