Tid for peis og pipe

En ren glassdør er utvilsomt penere å se på.

En ren glassdør er utvilsomt penere å se på. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dette bør du gjøre før du begynner å fyre.

DEL

På tide å børste støv av peisovnen? Om sot og fastbrent smuss fra i fjor setter en demper på peiskosen, er en real rengjøring på sin plass! Renser du pipen i samme slengen, kan du også gjøre ditt for å forhindre pipebrann.

Det varmer godt både for kropp og sjel når veden spraker, og de gylne flammene gjør temperaturforskjellen ute og inne enda større. Nå ved starten av fyringssesongen er det et par ting du kan gjøre for å gjøre vedfyringen både pen og sikker.

Det er ikke bare feierens ansvar å ta vare på pipa di. Sørger du selv for å holde røykrør og piper rene, forhindrer du oppbygging av belegg, som igjen kan medføre pipebrann. Dette gjøres enkelt med en sotfjerner eller skorstensrens, som virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot og tjære.

Ikke la peisdøren se slik ut.

Ikke la peisdøren se slik ut. Foto:

- Gir du pipen din en kur ved oppstart av fyringssesongen, sikrer du en ren pipe før kulda for alvor setter inn, og fyringen er mer eller mindre kontinuerlig, tipser Inger Løvaas hos Krefting.

Behandlingen kan gjerne gjentas flere ganger i løpet av sesongen dersom pipen er mye i bruk.

Har man peis eller ovn med glassdører, ødelegger det stemningen dersom synet av flammene stenges inne av sort sot.

Gamle husmortriks som aske på vått tørkepapir eller salmiakk kan hjelpe mot moderat soting, men for godt fastbrent smuss må man til med sterkere saker. Hos fargehandleren finner du langt mer effektive sotfjernere enn i matbutikken. Her tilbys flere ulike spesialmidler som er laget og sammensatt spesielt for effektivt å kunne fjerne sot og tjæreforbindelser.

De ulike produktene på markedet har noe ulik fremgangsmåte, men har til felles at de løser opp sotet slik at det enkelt kan tørkes av. (ANB)

Artikkeltags