Tid for taksjekk!

Bruk høstferien til å ta en sjekk av taket. Det kan spare deg for mye penger.

Bruk høstferien til å ta en sjekk av taket. Det kan spare deg for mye penger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen planer for høstferien? Hvorfor ikke ta en sjekk av taket på boligen din.

DEL

Skader på taket oppdages gjerne ikke før lekkasjen er et faktum. Derfor er det spesielt viktig med en skikkelig taksjekk før høsten og vinteren setter inn for fullt med mye nedbør.

– Høstferien er et ypperlig tidspunkt for taksjekk. Det kan spare deg for hundretusener, sier Jarle Kristiansen i Ventilasjons- og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL).

Ekstremværet Petra har nettopp feid over landet. Det var mange boligeiere som fikk seg en ubehagelig overraskelse da det begynte å dryppe fra taket. Klimaet endres stadig raskere og det betyr flere somre som den vi hadde i år, med sterkere vind og dårligere vær.

Jarle Kristiansen har lang erfaring med huseiere som burde sjekket taket sitt for lenge siden.

– Taket er på mange måter bristepunktet for store skader innvendig og utvendig. En taksjekk kan spare deg for å måtte skifte hele taket, som fort koster 400.000 kroner, forteller Kristiansen.

Dette bør du sjekke

* Takrenner. Fjern alt som kan tette takrennene og sjekk at de ikke er løse eller har sprekker. Sjekk at takrennene har riktig fall, snø og is kan ha endret dette over tid. Rens takrennen og spyl med hageslange for å sjekke lekkasjer og at vannet renner til nedløp.

* Beslag. Beslaget fungerer som en overgangsplate mellom tak og vegg. Sjekk at denne ikke er skadet eller mangler. Vær spesielt nøye rundt pipebeslaget. Sjekk at beslag er falset i hverandre og sitter i spor i vegg eller under panel, alle gjennomføringer må kontrolleres.

* Nedløp. Sjekk at rørene ikke har sprekker eller er lekk. Sjekk langs falser og klammer at disse er intakt. Sjekk også at nedløpsrørene og dreneringen ikke har tettet seg. Det gjør du ved å spyle røret fra takrenna eller fra stakeluken.

* Takstein. Sjekk at taket ikke mangler takstein, at taksteinen har hull, skader eller er løs.

* Takstige. Sjekk at takstigen ikke er løs eller har mangler. Pass på å etterstramme stigen.

* Innsiden. Kontroller taket ditt også fra innsiden, se etter lekkasjer og fukt. Sjekk spesielt innsiden av taket ved gjennomføringer som piper og takhatter. (ANB)

Artikkeltags