Ubenyttet plass i huset?

Fra 1. januar er det blitt enklere å bygge kjeller om til boligareal.

Fra 1. januar er det blitt enklere å bygge kjeller om til boligareal. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Slik bygger du om kjelleren din til en bolig.

DEL

Utleiebolig eller ekstra plass? Fra 1. januar er det blitt enklere å bygge kjeller om til boligareal. Men du må fortsatt søke kommunen om bruksendring.

Utnytt arealet!

Å bygge om en uinnredet kjeller til boligrom øker verdien av boligen. En innredet kjeller kan bli utleiedel, generasjonsbolig eller ekstra oppholdsrom for familien.

– Det er viktig å være klar over at minstekravene ikke nødvendigvis sikrer brukervennlige rom med god bokvalitet. Å satse på kvalitet, der det er praktisk mulig, kan være lønnsomt på sikt, arkitekt og seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF Byggforsk.

Han anbefaler generelt at boliger skal ha en takhøyde på minst 2,4 meter og utsyn gjennom vinduet.

Ned til to meter

Boligareal i kjelleren må tilfredsstille en rekke krav, men fra nyttår er noen av reglene endret for at flere skal kunne utnytte areal i kjelleren til bolig.

Blant annet er det nå tillatt med takhøyde ned til to meter i en innredet kjeller. Kravet for nye boliger er 2,2 meter. Med de nye reglene regnes også kravet til dagslys som oppfylt dersom kjellerrommet har rømningsvindu med tillatt minstemål. Vinduet trenger heller ikke å ha utsyn.

Krav om tilfredsstillende inneklima og rømningsvei gjelder som før når man innreder bolig i kjelleren.

Radonsikring påbudt

Kjellere er mest utsatt for radoninntrengning fra grunnen, og har dermed oftere forhøyet radonkonsentrasjon i inneluften.

– Skal kjelleren brukes som bolig, har huseieren plikt til å sørge for at radonkonsentrasjonen ikke er for høy, sier Kirkhus.

– Vi anbefaler at man alltid måler radonkonsentrasjonen før innredning av kjellerrom, legger han til.

Søknadsplikt

Arkitekt og seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF Byggforsk.

Arkitekt og seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF Byggforsk. Foto:

Omgjøring av kjellerrom eller bod til bolig er bruksendring, og bruksendring er søknadspliktig.

– Huseieren må derfor søke kommunen og få godkjenning før kjelleren tas i bruk som bolig. Søknadsplikten gjelder uavhengig av om rommene er til eget bruk eller til utleie, forteller Anders Kirkhus. (ANB)

Artikkeltags