Vann verre enn kloakk

Dersom rørnettet overbelastes kan kloakk og avløpsvann strømme inn i kjelleren din.

Dersom rørnettet overbelastes kan kloakk og avløpsvann strømme inn i kjelleren din. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det koster i snitt 50.000 kr å reparere skadene.

DEL

Kraftig regnvær medfører at flere tusen norske kjellere oversvømmes av kloakk og avløpsvann hvert eneste år. Og det er ikke kloakken som gjør mest skade.

Et tilbakeslag skjer når det kommunale rørnettet overbelastes slik at avløpsvann fra dusj, vaskemaskiner og toalett flommer opp fra sluket og doen.

– Det kan være en grisete opplevelse når ekskrementer og dopapir flyter rundt i kjelleren. Likevel vil vannet gjøre mer skade enn bakteriene i kloakken, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam.

Hvert år registreres det mellom 6.500 og 8.500 slike tilbakeslagsskader i Norge. De utgjør 10 prosent av alle rapporterte vannskader, viser vannskadestatistikken til Finans Norge.

– Forsikringsutbetalingene til vannskader etter slike skader har steget de siste ti årene. Årsakene er flere kraftige regnskyll og flom kombinert med for dårlig kapasitet på avløpsnettet. Myndighetene må få opp øynene for dette hverdagsproblemet for folk flest, sier informasjonsdirektør Jon Berge forsikringsselskapet If til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Mange boligeiere er så opptatt av å desinfisere og fjerne vond lukt i kjelleren at de glemmer det viktigste – å unngå vannskader.

– Bakteriene i kloakken klarer seg ikke lenge i friluft. Etter kort tid vil de dø av seg selv. Det alvorlige er at vann trekker inn i vegger og møbler, så det gjelder å få inventaret tørt fortest mulig. Står kjelleren våt mer enn ei uke, vil det begynne å mugne, påpeker Johan Mattsson.

Dersom man får tilbakeslag i boligen, er det en forsikringssak som dekkes av boligforsikringen. Kostnadene for å reparere skadene er gjennomsnittlig 50.000 kroner.

– En muggsoppskade forårsaket av langvarig fukt i kjelleren kan gjøre prosessen adskillig dyrere og mer tidkrevende, sier Mattsson.

Kommer du hjem til en oversvømt kjeller, bør du straks varsle forsikringsselskapet ditt. De vil sende en takstmann som kartlegger skadene. Deretter bør du starte rengjøringen.

– Ta tak i møbler, og spyl dem gjerne i dusjen før du setter dem til tørk utenfor huset. La alle de våte klærne få en omgang i vaskemaskinen. Gjør rent murflater og flislagte golv.

Kanskje må lettvegger og trepanel skiftes ut.

– Men det blir opp til takstmannen å avgjøre, fastslår Mattsson.

Rørleggere opplever at stadig flere kunder kommer med spørsmål eller har oppdrag knyttet til tilbakeslag.

– Det ser ut til at mer ekstremvær fører til flere episoder med tilbakeslag av kloakk og avløpsvann. Folk kommer til oss og lurer på hvordan de kan unngå problemet, sier rørleggermester Baard Aas.

Det er mulig å gardere seg mot tilbakeslag ved å montere en tilbakeslagsventil på avløpsledningen.  Ventilen vil blokkere for oversvømmelse fra det kommunale nettet. Dermed forhindrer man også skader dette vannet kan føre til i boligen. (ANB)

Artikkeltags