Våt sommer kan gi mer hussopp

Forebyggingsrådgiver Øyvind Setnes i Tryg Forsikring viser fram en fuktighetsalarm.

Forebyggingsrådgiver Øyvind Setnes i Tryg Forsikring viser fram en fuktighetsalarm. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Slik unngår du problemene.

DEL

Angrep fra hussopp er noe av det verste som kan ramme et hus. Fagfolk frykter at årets kalde og fuktige sommer kan ha gitt soppen ekstra gode forhold.

– Hvis soppen oppdages tidlig er det mulig å redde huset, men i verste fall er faktisk rivning eneste utvei, sier forebyggingsrådgiver Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

Hussoppen er en gjenganger i norske hus, og den blir stadig mer vanlig.

Et fuktigere klima er et av forholdene som gjør at at flere norske hus kan få stifte bekjentskap med denne lite sympatiske skapningen.

Setnes håper at årets våte sommer ikke blir normen for norske somre framover.

– Det er eldre hus og bygninger med krypkjellere som er mest utsatt for ekte hussopp. Hvis du har et slikt hus, anbefaler vi at du tar en inspeksjonsrunde i året.Soppen avslører seg med sporer som kan se ut som kaneldryss, og hvis den får utvikle seg kan den etter hvert bli pannekakeaktig, forklarer Øyvind Setnes.

En annen mulighet er å installere en fuktighetsalarm, som varsler om det er fare for at hussopp kan utvikle seg. De økonomiske konsekvensene av å oppdage dette for sent kan bli alvorlige, påpeker Setnes.

En annen årsak til at hussopp kan bli et enda større problem i framtiden, er paradoksalt nok utviklingen i bygningsstandard. Stadig mer isolasjon og bruk av fuktsperrer kan gi soppen bedre livsvilkår, dersom byggingen ikke gjøres forskriftsmessig.

– Oppgradering av eldre bygninger er risikabelt hvis det ikke gjøres på riktig måte. Mange ønsker å gjøre boligen mer energieffektiv i forbindelse med oppussing ved å isolere bedre, men det mange ikke er nøye nok med er å sørge for tilstrekkelig lufting, sier Øyvind Setnes.

Hus med dampsperrer og mye isolasjon i kombinasjon med dårlig lufting og fuktighet som ikke slipper ut, er rett og slett drivhus for sopp og råte.

Slik unngår du hussopp:

* Sjekk at grunnmur er fri for fukt, og at drenering og lufting er god.

* Inspiser krypkjellere og loft, og sjekk at konstruksjonen er tørr og ren.

* Sørg for at takrennene er rensket, og at vannet ledes bort fra huset.

* Ikke la vegetasjon stå for nær huset, og hold det luftig inn mot vegg og

grunnmur.

* Reparer alt av lekkasjer så raskt som mulig.

* Bruk fuktighetsalarmer på utsatte steder. (ANB)

Artikkeltags