Vet du hvor denne er?

Det er kanskje på tide å finne ut hvor reduksjonsventilen befinner seg.

Det er kanskje på tide å finne ut hvor reduksjonsventilen befinner seg. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lite fart på vannet? Da bør du sjekke dette.

DEL

Vanntrykket i kommunale nett ligger som regel mellom 6 og 11 bar. Trykket inne i boligene skal imidlertid ikke være mer enn fire-fem bar. En reduksjonsventil på hovedkrana sørger for det.

– Hvis du finner reduksjonsventilen, kan du se om nåla står på anbefalte fire bar. Trykket synker når du skrur opp en vannkran, men hvis det er mindre enn 2,5 bar, er faren stor for at filteret i ventilen kan ha grodd delvis igjen, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Det er forskjell på hva du kan sjekke selv og hva du bør overlate til en rørlegger.

– Reduksjonsventilen befinner seg som regel i vaskerommet. Den er oftest plassert rett etter stoppekrana på hovedledningen og før første tappested. Hvis du finner den, er det enkelt å lese av trykket. Men rens av filteret må overlates til fagfolk, sier han. 

Ikke alle boliger er utstyrt med reduksjonsventil. Blokkleiligheter har det vanligvis ikke.

Tilstopping av filtre i tappekraner og dusjhoder kan også påvirke vanntrykket. Særlig i blokker og sameier stenges vannet og rør kappes hver gang noen pusser opp. Når vannet skrus på igjen, kan det løsne rusk og rask som så setter seg i filteret.

– Du kan fint skru ut silen i vannkraner og dusjhodet selv, og rense det. Tilkaller du rørlegger, kan det fort komme en regning på 1.500 kroner. En helt unødvendig utgift, sier Stensli til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Dersom et helt nabolag har dårlig trykk, kan det være på tide å kontakte kommunen.

– Vi får omtrent 200 henvendelser i året om trykkforhold, de aller fleste gjelder klager på for dårlig trykk, sier fagdirektør Magnar Sekse i Bergen kommunes vann- og avløpsetat.

Oslo kommune melder om omtrent samme antall henvelser.

Lekkasjer kan påvirke trykket, men vanntrykket i kommunale rør varier ellers veldig lite, ifølge vann- og avløpsetatene i de to byene.

– Har du lavt trykk, ligger feilen som regel i det private ledningsnettet i eller utenfor boligen. Begroing i ledningen er en vanlig årsak, med reduksjon av den innvendige diameteren i rørene. I noen tilfeller skyldes for lavt trykk også manglende vedlikehold av private trykkøkningsanlegg, forklarer Sekse.

Vanntrykket i boligen skal ikke være høyere enn fire-fem bar for å unngå at det går ut over rør og apparater inni boligen. Noen apparater skal ikke ha mer trykk enn 1,5-2,5 bar.

– Kjøleskap med isbitproduksjon, kaffemaskiner og oppvaskmaskiner har integrert trykkventil, i hvert fall hvis det er produkter av bra kvalitet. Men hvis produktet er billig og enkelt, må du få en rørlegger til å sette på egen trykkventil. Ellers blir det lekkasje, påpeker Bjørn Stensli. (ANB)

Artikkeltags