Vi lar oss friste av dette

 *** Local Caption *** Sju av ti tror potensielle boligkjøpere lar seg påvirke av ny overflatebehandling når de er på visning, viser en ny undersøkelse.

*** Local Caption *** Sju av ti tror potensielle boligkjøpere lar seg påvirke av ny overflatebehandling når de er på visning, viser en ny undersøkelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mange tror de unngår trøbbel hvis boligen er relativt ny.

DEL

Som boligkjøpere lar vi oss påvirke av ny og fristende overflatebehandling, ifølge en fersk undersøkelse. Mange tror dessuten de unngår trøbbel hvis boligen er relativt ny.

Sju av ti tror potensielle boligkjøpere lar seg påvirke av ny overflatebehandling når de er på visning.

Det viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for Norges Takseringsforbund (NTF).

Bare én av ti svarer nei. De øvrige har ikke tenkt over spørsmålet, eller svarer vet ikke.

– Det er forståelig at det som ser ut som strøkne boliger gjør inntrykk, særlig hvis farger og finish gir en stil man godt kunne tenke seg selv. Samtidig er det viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg lure av slike oppussingsgrep, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.

Ny maling, stilig tapet, nyslipte gulv og lekre lister behøver ikke bety at boligen er i god, teknisk stand, mener han.

– De grepene som hever inntrykket mest er ofte billige og enkle å fikse. Boligen kan likevel ha feil og utbedringsbehov som vil koste kjøperen mye penger.

Derfor bør man alltid undersøke hele boligen grundig og lese all dokumentasjon før budgivning, understreker Huser.

Svært mange kjøpere ville også føle seg sikrere på å unngå mulige skjulte feil og mangler hvis boligen de vurderte var relativt ny, ifølge undersøkelsen.

58 prosent oppgir at de ville kjenne seg tryggere. 23 prosent mener nei, mens resten svarer vet ikke eller at de ikke har tenkt over problemstillingen.

– Dette er nok en trygghetsfølelse som ikke nødvendigvis er så godt begrunnet. Også nyere boliger har feil og mangler. Behovet for å få dokumentert tilstanden gjelder uavhengig av byggeår, uttaler Are Andenæs Huser.

Det oppdages jevnlig feil også i boliger av nyere dato.

– Det vanligste er faktisk at vi finner avvik også her, selv om feil og mangler ofte ikke er så alvorlige som i eldre boliger, sier Håvard Solhaug, NTF-takstmann og daglig leder i Solhaug Takst.

– Av de viktigere avvikene vi oppdager jevnlig er feil med fallforhold og slukmansjett på nyere bad. Dessuten ser vi en del eksempler på egeninnsats av mildt sagt ujevn kvalitet. Dette er forhold som tillegges vekt i våre rapporter og får betydning for taksten, sier Solhaug.

Han anbefaler alltid boligselgere å bestille en boligsalgsrapport, som gir langt grundigere informasjon enn en enkel verditakst.

– Slike rapporter gir økt trygghet for begge parter i bolighandelen. Med færre negative overraskelser i etterkant, blir det også færre konflikter, fastslår Håvard Solhaug. (ANB)

Artikkeltags