Vi velger oss turkis

Leter du etter geometriske mønstre i turkis? Utvalget er stort.

Leter du etter geometriske mønstre i turkis? Utvalget er stort. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Et helt naturlig valg, sier ekspertene.

DEL

Turkis er den fargen som tydeligst stikker seg fram blant alt det hvite og grå når folk begynner å male og tapetsere med farger igjen etter 15 fargeløse år.

- Den dukket så vidt opp på vår topp 100 liste i 2013. I 2014 vokste det og siden har den bare økt på, forteller Birgit Torkildsby fra tapetleverandøren Borge.

Fra å være et forsiktig fargeinnslag, ser de i dag på turkis som en hovedfarge på linje med hvitt, beige og grått - som det fortsatt går mest av. Ifølge Torkildsby er folk fortsatt forsiktig med farger, men hun opplever at stadig flere ønsker å bo med farger, og at turkis er et naturlig valg fordi den passer godt i den lyse basen mange har.

Drømmeutsikt i turkise nyanser.

Drømmeutsikt i turkise nyanser. Foto:

Dette inntrykket deles av Wenche Kristiansen hos interiørhuset Intag. De har fått bra respons på sine nyheter i høst, og opplever at folk fristes av farger.

- Det er ingen som faller i staver over nok et hvitt mønster lenger, ler hun.  Men turkis derimot, gjør noe med folk.Det ser ut til at alle liker fargen og det spiller ingen rolle hva slags mønster det er, forteller hun.

Hun forteller om kunder som stryker over turkise tapetprøver og ser helt henført ut.

- Folk kommenterer at de blir så rolig av å se på denne fargen, forteller hun, og synes det er morsomt å se hvordan farge virker så direkte.

At turkis faktisk er en farge som roer ned, finner vi støtte for også hos Lene Bjerregaard, dansk arkitekt og fargepsykolog, som har forsket mye på fargenes påvirkning og betydning. 

Sort er en sikker vinner sammen med turkis.

Sort er en sikker vinner sammen med turkis. Foto:

I boken «Den nye helhedsfarvelære - en syntese av naturvitenskap og filosofi», beskriver hun virkningen av turkis som kjølende, frisk og dempende uten å sløve og den nedsetter mental overaktivitet.

Selv om hun mener det er umulig å lage noen fasit for fargevalg, peker hun på at en turkis vegg på kjøkkenet kan gi et friskt og luftig kjøkken.

Interiørdesigner Ellen Skifjeld koser seg med turkis kjøkken, og opplever at fargen blir tatt godt imot av mange.

- Helt naturlig, dette er en veldig snill og rolig farge som passer til mye. Og for den som vil bevege seg vekk fra det grå og hvite er turkis en snill start på veien mot farger, sier hun, og forklarer at fargen passer fint til grått og hvitt. Vil man utvide paletten med flere farger, er det fint med ulike rødtoner med blått i seg som ulike nyanser av rødlig blått og rødlilla.

- Husk også sort, det er alltid er lekket til turkis, framholder hun. (ANB)

Artikkeltags