Vi vil leie ut og tjene mer

Du kan tjene opptil 56.000 kroner skattefritt i løpet av ett år på private overnattings-og transportløsninger.

Du kan tjene opptil 56.000 kroner skattefritt i løpet av ett år på private overnattings-og transportløsninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Flere vurderer å benytte seg av Airbnb og Uber i år.

DEL

Du kan tjene opptil 56.000 kroner skattefritt i løpet av ett år på private overnattings-og transportløsninger.

– Det er større muligheter for å tjene skattefrie kroner nå enn før. Vi er mer åpne for å leie ut privat, og det åpner også for et større marked. I stede for å la hytta eller ditt eget hjem stå tomt i ferien, er det mange som leier ut. Det kan bli en fin sum å putte i lommeboken, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Les også: Kan ikke forby Uber

18-29 år

Flere vurderer private overnattings-og transportløsninger som Airbnb og Uber i 2016, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI. Totalt svarte 14 prosent, mot 11 prosent i 2015, at de vurderer å leie overnatting gjennom private tjenester. Andelen som vurderer privat transporttilbud har mer enn doblet seg siden fjoråret.

Det er særlig de unge i alderen 18-29 år som har blitt mer åpne for å leie privat der. Halvparten av de spurte sier at de vurderer dette, mens 3 av 10 gjorde det i fjor.

– Du kan tjene opptil 20.000 kroner skattefritt utleie av bolig og 10.000 for hytta. Om du i liten grad bruker bilen din, kan du leie den ut og tjene opptil 10.000 kroner skattefritt, forteller Sandmæl.

– Overstiger leieinntekten det skattefrie beløpet, må du skatte 85 prosent av overskytende beløp. I år er denne skatten lavere. Satsen er satt ned til 25 prosent i 2016 fra 27 prosent i fjor, tilføyer hun.

Hyttebruk

Det er noen regler du må forholde deg til ved utleie, ifølge Sandmæl. Leier du ut hytta, må du selv bruke den jevnlig for at du skal kunne få pengene skattefritt.

– Hvis du ikke bruker hytta jevnlig selv, men leier ut mesteparten av året, må du regnskapsligne den. Dette medfører at hele inntekten, minus utgifter, relatert til utleievirksomheten er skattelagt med 25 prosent, sier hun.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto:

– Skal du på ferie, kan du leie ut boligen din og få en skattefri inntekt opptil 20.000 kroner. Det er mulig å leie ut deler av boligen helt skattefritt, men da er forutsetningen at du selv bor i en del av boligen din som har minst like høy utleieverdi som den delen du leier ut, forteller forbrukerøkonomen.

Skal du leie ut, må du huske å inngå en skriftlig leieavtale og ta depositum for dekning av eventuelle skader. (ANB)

Dette kan du tjene skattefritt

  • Boligen din: 20.000 kroner
  • Fritidsbolig/hytte: 10.000 kroner
  • Persontransport: 10.000 kroner
  • Tjenester: 6000 kroner
  • Bil: 10.000 kroner

Artikkeltags