Lang kø for små boliger

Kamp om småleiligheter: Det første teltet var på plass fire dager før salgsstart.

Kamp om småleiligheter: Det første teltet var på plass fire dager før salgsstart. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I opptil fire dager lå 19 unge mennesker i kø for å sikre seg ny leilighet i Oslo.

DEL

En time etter salgsstart var boligprosjektet i Nydalen tømt for ett- og toromsleiligheter.

Mangelen på småleiligheter i indre by i Oslo minner om boligkrisen i etterkrigsårene, mener utbyggeren Selvaag Bolig.

I dette boligprosjektet var det førstemann-til-mølla-prinsippet som gjaldt, og den første telteren rigget seg til på salgstomten i Nydalen allerede onsdag kveld, fire dager før salgsstart.

Ved salgsstart på søndag ettermiddag ble 31 av 61 leiligheter solgt, og etter én time var alle prosjektets 18 ett- og toromsleiligheter solgt.

– Pågangen var over all forventning. Det er vi selvsagt svært fornøyde med, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

– 2005 og 2006 var gode år, men vi har ikke hatt så stor etterspørsel etter småleiligheter i et enkeltprosjekt siden midten av 1980-tallet.

Han mener at det bygges for få småleiligheter i Oslo. Bystyret i Oslo har vedtatt at det er lov å bygge maksimalt 20 prosent småleiligheter (40-50 kvadratmeter) i nye boligprosjekter i indre by i Oslo.

Alle leiligheter må være over 40 kvadratmeter, og halvparten må være over 80 kvadratmeter. Schumann mener at mangelen på småleiligheter i Oslo kan løses med enkle politiske grep.

– Det er trist å se at det er en så stor ubalanse i boligmarkedet. Vedtaket om leilighetsfordeling henger ikke på greip med behovet for småleiligheter i Oslo, sier han.

– Over halvparten av befolkningen i Oslo er single. Dette vedtaket bør omgjøres så raskt som mulig. Denne gangen fikk heldigvis alle som lå i kø sikret seg bolig, men vi ser at vi må vurdere andre salgsformer for lignende prosjekter fremover. Folk skal slippe å sove i telt i fire dager for å kjøpe bolig. (ANB)

Artikkeltags