Lynet slår ned i ferien

Forsikringsselskapene har de siste årene registrert rundt to til tre tusen branner som følge av lynnedslag.

Forsikringsselskapene har de siste årene registrert rundt to til tre tusen branner som følge av lynnedslag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange merket det allerede i helga: Sommeren er i særklasse når det gjelder lynnedslag, og tordenværet forårsaker flest branner i juli.

DEL

En ny analyse fra forsikringsselskapet Tryg viser nemlig at lyn, sammen med kortslutning og andre elektriske fenomener, forårsaker spesielt mange branner i sommermånedene.

De øvrige månedene i året er det langt færre branner som skyldes lyn, og i vintermånedene er det praktisk talt ingen branner som kan spores tilbake til Tor med hammeren.

– Vi kan ikke vite det sikkert, men det kan ha en forsterkende effekt på antallet branner at mange er bortreist om sommeren, sier takstleder Hans Olav Setsaas i Tryg Forsikring

– Bransjetall viser at gjennomsnittserstatningen etter lynnedslag er vesentlig høyere i denne perioden enn ellers. I juli måned har for eksempel lynnedslag stått for opp mot ni prosent av skadeutbetalingene etter brann, mot tre til fem prosent ellers i året.

– Offisiell lynstatistikk viser at det lyner mye også i august, men våre skadetall her ligger langt lavere enn tidligere på sommeren,

Han anbefaler folk å ta forholdsregler mot brann før de reiser på ferie.

– De fleste skader som skyldes lynnedslag, kunne vært forhindret hvis man hadde riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen, sier Setsaas.

– Mangler du overspenningsvern, bør du ta ut alle elektriske kontakter som ikke betjener frysere og kjøleskap, sier Setsaas og understreker at dette er klokt uansett om det er meldt tordenvær eller ikke. Mange branner har sitt opphav i det elektriske anlegget.

Østlandet er mest utsatt for tordenvær om sommeren.

Forsikringsselskapene har de siste årene registrert 2000-3000 branner årlig som følge av lynnedslag, og betalt erstatninger på 80-90 millioner på grunn av slike skader. (ANB)

Artikkeltags