Mer enn tyver truer...

Har du en pryddam i hagen, må du huske å sikre den før du drar på ferie. Da er du sikker på at verken dyr eller mennesker faller uti mens du er borte.

Har du en pryddam i hagen, må du huske å sikre den før du drar på ferie. Da er du sikker på at verken dyr eller mennesker faller uti mens du er borte. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange sikrer seg mot innbrudd før de reiser på ferie, mens de fleste glemmer å sikre boligen mot ulykker og skade.

DEL

Skal du forlate boligen din over en lengre periode i sommer, er det flere ting du bør tenke på før du reiser.

– Det kan være smart å «sikre» gjenstander som kan blåse av gårde og gjøre skade, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring (bildet).

– Vi har eksempler på at trampoliner har blitt tatt av vinden og forårsaket betydelig skade når det har vært storm i kastene eller ekstremvær.

Han lister også opp disse punktene:

- Har du svømmebasseng, andedammer eller lignende i hagen, så husk å sikre disse så du er sikker på at verken dyr eller mennesker faller uti mens du er borte.

- Se over huskestativ, utemøbler eller andre gjenstander du måtte ha rundt huset før du drar på ferie.

- Skru av hovedstoppekranen til vannet, brudd på rør kan skje når som helst, også når du er på ferie, og vann kan gjøre stor skade.

- Skru av elektriske apparater, det holder ikke bare med «stand by». TV-apparater har skylden for flere branner hvert år.

Granquist minner om at det er viktig å sikre seg mot tyveri.

Alarmer kan skremme vekk innbruddstyver. En inngangdør tydelig merket med FG-godkjent alarm vil forhindre at mange tyver i det hele tatt prøver seg.

Har du ikke alarm, er det imidlertid andre tiltak som kan virke forebyggende mot innbrudd:

Det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme. Dette kan gjøres på mange måter.

Mange allierer seg med naboer før de drar, fordi aviser og brev som fyller opp postkasser eller dørmatter, er et lett signal å lese for innbruddstyver. Har du ikke gode naboer som er hjemme, så omadresser eller stans post og aviser mens du er på ferie.

– Du kan også med fordel la det være litt rotete rundt huset og i hagen. La leker eller hageredskaper ligge fremme, så det virker som om det er full aktivitet rundt huset. Du kan også bruke tidsbrytere på lamper slik at belysningen varierer gjennom døgnet, tipser Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

Samtidig som at du later som om det er noen hjemme, så sørg for at alle innganger til huset, utvendige boder og garasjer er skikkelig låst.

En god lås vil gjøre det atskillig mindre fristende å prøve seg. Husk også på å lukke alle vinduer.

– Vi ser at folk gjerne er flinke til å lukke og låse vinduer i første etasje, men mindre flinke til å lukke vinduer i høyere etasjer og låse balkongdøren, forteller Granquist.

Dette har blant annet ført til et økt antall «stigeinnbrudd» de siste årene.

– Har du glemt å lukke vinduet i 2. etasje og i tillegg latt stigen henge langs husveggen, er det som å ønske tyvene velkommen.

Har uvedkommende først kommet seg inn, så ønsker som regel tyven også å komme seg raskt ut igjen.

Gjem derfor unna smykker eller andre ting du er redd for, på bortgjemte og uventede steder.

Vær kreativ og tenk på at det skal ta tid for en tyv å finne frem til det du gjemmer.

Har du fasttelefon, så viderekoble gjerne telefonen til mobiltelefonen din, er rådet fra Storebrand-direktøren. (ANB)

Artikkeltags