Ble kastet ut på dagen

- Det sliter på psyken, sier leietaker Per Kåre Blomvik.

- Det sliter på psyken, sier leietaker Per Kåre Blomvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Huseier kan ikke nekte normal livsutfoldelse, sier Forbrukerrådet.

DEL

[Avisa Nordland]  Per Kåre Blomvik flyttet inn på hybelen i Bodø i oktober 2014.

Han flyttet til Bodø for å studere ved grunnskolelærerutdanningen på Universitetet i Nordland. Han er nå midt i oppstart på tredje semester i likhet med mange andre.

I helgen fikk han følgende beskjed fra huseier: "...Da kan du pakke sakene dine og komme deg ut imorgen."

Utkastelse og besøksforbud

- Fra starten har det vært helt greit, jeg har ikke hatt noen uoverenstemmelser med huseier før i helgen, sier Per Kåre Blomvik til Avisa Nordland

Det startet med en melding han mottok på fredag hvor huseieren satte et krav om vasking av fellesareal et bestemt tidspunkt neste dag. Blomvik ga beskjed om at han ikke hadde anledning til å vaske på så kort varsel. Det var da han fikk meldingen fra huseieren:

"Hvis du tror det fungerer sånn at vi skal vaske for deg tar du feil. Da kan du pakke sakene dine og komme deg ut imorgen. Hvis ikke hjelper jeg deg ut med sakene dine."

Meldingen ble sendt etter et par meldingsutvekslinger mellom huseier og leietaker hvor det skulle vaskes i forbindelse med nye leietakere som skulle flytte inn i leiligheten.

- Den første meldingen om at jeg kunne ha meg ut kom på fredag, så fortsatte det på lørdag, sier Blomvik.

I etterkant av den første meldingen som ble sendt fra huseieren har også Blomvik fått beskjed om at han ikke får lov til å ha overnattingsbesøk eller besøk på dagtid. Han stiller seg uforstående til beskjedene fra huseier.

Uten saklig grunn

Huseier skal også ha framsatt flere krav som går på renhold hvor tilfellene ikke skal ha vært så ille som huseier skal ha det til, hevder Blomvik. Han skal også gjentatte ganger etter fredag krevd å få komme inn på Blomviks soverom for å sjekke hvordan det ser ut, og det uten varsel.

- Jeg fikk beskjed om å komme meg ut med én dags varsel og uten at det foreligger noen saklig grunn. Det eneste jeg kan tenke meg er at det skyldes at jeg ikke rakk å vaske til klokken 18 på lørdag, forklarer Blomvik.

- Har åpenbart ikke rett til dette

- Dette høres litt merkverdig ut. Når du leier ut en bolig overlater du bruksretten til leietaker, sier Torgeir Øines, regiondirektør i Forbrukerrådet Nordland til Avisa Nordland

Han mener det er fornuftig av huseier å ha husordensregler som skal følges for vanlig skikk og bruk av leiligheten, men det er begrenset hva huseier har anledning til å gripe inn i.

- Når leiligheten skal vises for eventuelle nye leietakere, er det rett og rimelig at leietaker hjelper til med å holde den presentabel, men dette skal avtales med leietaker med et rimelig varsel, sier Øines.

Huseier opplyste i en tekstmelding sendt natt til lørdag at de har fått nye husregler:

"Det har forresten kommet nye husregler idag.. nå blir det 6 personer som bor der permanent så ingen får ha besøk,hverken overnatting eller dagbesøk. Huset skal kun være for beboere. Jeg vet det har bodd noen der i det siste, og jeg finner straks ut hvem som har innbefattet de..vi sees senere idag...."

Huseier opplyser også om at brudd på dette betraktes som vesentlig mislighold av kontrakt.

- Huseier må gjerne mene det. Det er ikke anledning for han å innføre en slik type regler. Huseier kan ikke nektes normal livsutfoldelse, herunder besøk enten det er natt eller dag, sier Øines i Forbrukerrådet.

Huseier har heller ikke anledning til å kreve en utkastelse på en dags varsel.

- Huseier har åpenbart ikke rett til å kaste ut en leietaker på en dags varsel. Dersom han mener leietaker misligholder kontrakten må det komme en skriftlig, begrunnet oppsigelse med varsel i rimelig tid. Huseier har ikke mulighet til å fjerne verken folk eller ting fra en bolig uten leietakers samtykke, sier Øines.

Sliter psykisk

- I dag flytter jeg ut for å komme meg bort, uten at jeg har funnet et sted å bo. Det går rett og slett ikke an å bo under slike forhold, sier Blomvik.

Han har fått tilbud fra venner om boplass på kort varsel.

- Det er umulig å stå i en slik situasjon uten å bli preget. Det sliter på psyken og jeg sover med døra låst, sier han.

AN har vært i kontakt med huseier som sier han ikke ønsker å kommentere saken.

Stand på universitetet

Husleie ligger på andreplass på statistikken over hva folk kontakter Forbrukerrådet om.

– Det er nå studentene kan gjøre noe for å unngå konflikter. Det er nå de kan dokumentere at flisene på badet var knust før de flyttet inn, og sikre at depositumet havner på en depositumkonto, framholder Torgeir Øines.

Regiondirektørens viktigste råd er å bruke kontrakt.

– Det er en trygghet for både utleier og leietager. Den kan lastes ned gratis på forbrukerrådet.no, og sikrer at dere følger loven og øker sjansen for at dere skilles som venner. (ANB)

Artikkeltags