Slik får du en miljøvennlig jul

Både gavepapiret og plastemballasjen rundt utgjør en ekstra miljøutfordring i julen. Kildesortering under gaveåpningen på julaften løser dette ptoblemet.

Både gavepapiret og plastemballasjen rundt utgjør en ekstra miljøutfordring i julen. Kildesortering under gaveåpningen på julaften løser dette ptoblemet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ti enkle råd for å skåne miljøet i høytiden.

DEL

Du kjenner deg kanskje igjen: Lekene barna pakker opp på julaften er pakket inn i store mengder plast. Det samme gjelder parfymen og hodetelefonene til mamma og pappa. PC-er, nettbrett og smartklokker er gjerne pakket i tykk kartongemballasje.

 De enorme mengdene emballasje vi bruker i julen, er kanskje den viktigste årsaken til at det nå er ekstra viktig å tenke på miljøet. Dette er Grønt Punkt Norges ti miljøtips for julen:

1. Pakk inn med gaveesker

Pakk alternativt. Bruk for eksempel resirkularbære gaveesker av kartong i stedet for glanset gavepapir. Du kan også bruke gråpapir eller ferdiglagede gaveposer av gråpapir. Bruk hyssing i stedet for vanlige bånd, og klipp ut nisser fra melkekartonger og bruk dem som merkelapper.

2. Ikke kast elektronikkemballasjen

Nordmenn handler elektronikk for opp mot 30 milliarder kroner per år, og handler dobbelt så mye elektronikk i desember som ellers i året. Siden elektronikk ofte er godt innpakket, blir det mye plastemballasje av dette.

– Selv om emballasjen beskytter produktene mot skader, er det viktig at den kildesorteres slik at vi best mulig kan ta vare på miljøet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge AS.

3. Gjenbruk bobleplasten

Mange gaver er beskyttet av bobleplast under gavepapiret. Bobleplast, som i praksis er LDPE-plastfolie, er en ren og fin plastemballasje som kan kildesorteres. Da går den til kverning, vasking, regranulering og gjenvinning og brukes på nytt i produkter som bæreposer og søppelsekker.

4. Start kildesorteringen under gaveåpningen

Kaster du alt i én søppelsekk på julaften? Ikke legg gavepapir, plast og papp i samme sekk. Gjør i stedet klar egne poser for plastemballasje og gavepapir. Finn også fram en stor eske til kartong- og pappemballasje.

– På denne måten kan dere kildesortere mens dere åpner gavene. Mye kan faktisk resirkuleres og brukes på nytt. Noen kommuner vil faktisk ha gavepapiret i papirinnsamlingen, men de fleste vil ha det i restavfallet, sier Røine. Sjekk hva som gjelder i din kommune på www.sortere.no.

 5. Også matemballasjen kan gjenvinnes

Med god og tradisjonsrik julemat hører det med mye plastemballasje. Ikke kast denne emballasjen etter at pakningen er åpnet og maten er plassert i bokser og plastposer eller lagt i fryseren. Husk at også denne emballasjen kan gjenvinnes.

6. Skyll plasten

Mange glemmer at plastemballasjen må være tom og ren før den leveres til gjenvinning.

Barnåler bør ikke brennes i peisen når jula er over.

Barnåler bør ikke brennes i peisen når jula er over. Foto:

– Er det matrester på plastemballasjen, blandes dette med den rene plasten. Det skaper problemer under transport og i selve gjenvinningsprosessen, sier Røine. Det er som regel nok å skylle plasten med vann og kanskje bruke oppvaskbørsten litt.

Svært skitten plastemballasje bør kastes i restavfallet.

7. Kast mindre julematrester

Visste du at hver nordmann kaster rundt 50 kilo spiselig mat hvert år? 20 prosent av all mat i Norge blir faktisk kastet, og julen er ikke noe unntak. Da kastes det tvert imot ekstra mye mat fordi vi spiser mer. Forsøk å lage restemåltider, slik at du sprer den gode julematen over to-tre dager og reduserer matsvinnet. Mye mat er også spiselig etter «best før»-datoen – bruk nesen og skjønn.

8. Telysholdere kan kildesorteres

Telysholdere er laget av aluminium, og egner seg utmerket til kildesortering når de er brent opp. Da sorteres de som metallemballasje. Husk å trykke løs vekeholderen av stål i bunnen av telysholderen, noe som er enkelt å gjøre.

9. Ikke brenn drikkekartonger

Fortsatt er det mange som velger å fyre med kubber laget av drikkekartonger, annen papp eller avispapir. Det gjelder særlig i desember, viser tall fra Grønt Punkt.

– Kartongene skal resirkuleres, ikke brennes. Det gir lite varme, mye aske og kan skape pipebranner, giftig røyk og mye svevestøv, sier Jaana Røine, som også minner om Returkartonglotteriet, som kan gjøre kildesorteringen ekstra lønnsom. 

10. Ikke brenn barnåler

Å bli kvitt treet når jula er over, kan være en utfordring. Større kommuner har innsamlingsordninger for juletrær, slik at du kan levere det til renovasjonsetaten.

Men kan det brennes? Ifølge Bioforsk bør greinene ikke brennes, siden barnåler inneholder olje som skaper svært høy varme og fare for pipebrann. Hogger du av greinene og kapper stammen i deler, kan du brenne kubbene i ovnen. Greinene kaster du eller bruker til kompost. (ANB)

Grønt Punkt Norge

* Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.

 * Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.

 * Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.

Artikkeltags