Dette er blitt en hagetrend

Her har du det du trenger til å forsyne deg selv med friske råvarer gjennom hele sesongen. (Foto: Pressebilde/ANB)

Her har du det du trenger til å forsyne deg selv med friske råvarer gjennom hele sesongen. (Foto: Pressebilde/ANB) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi motiveres av kortreist mat og ferske råvarer.

DEL

– Plener spas opp, og ned i jorda plantes bærbusker, frukttrær, urter, grønnsaker og blomster. Kjøkkenhagen er på vei inn igjen og de dukker opp over alt. På fellesarealene i borettslag, i kasser, krukker og selvsagt i større hager, sier leder Tove Berg i Det norske Hageselskap.

Gode avlinger

Felles for alle kjøkkenhagene er kretsløp-tankegangen slik at det også dannes gode nektar- og trivselsforhold for de pollinerende insektene.

– Dyrking skjer i større og større grad på nye plasser enn i store hager, og nå har dyrkingen av mat for alvor inntatt byen, forklarer Berg. Vi lever bokstavelig talt ut ideen om kortreist mat og bærekraftig hagebruk, sier Berg.

Det gjør også at pollentilgangen øker over alt.

– Trives humler, bier og sommerfugler, får vi også gode avlinger. Det fine ved at gressplenene erstattes med grønnsaker, bær, frukt, urter og blomster, er at vi skaper god tilgang på nektar. Det er en forutsetning dersom vi skal klare å redde bestanden vår fremover, understreker hun.

Hobbyprosjekt

Besøk av summende insekter skaper det rette miljøet og stemningen for gode, summende opplevelser ute.

– Ny forskning viser at biene kommer tilbake til de samme blomstene om og om igjen i løpet av sesongen, de lager seg rett og slett en matrute med stopp på de beste stedene, forklarer Berg.

Selvdyrket mat, bærekraftig hagebruk, gode og ferske råvarer dyrket frem uten bruk av gift i hagen, er motivasjonen bak trenden som gir svært positive utslag for insektene.

– Kjøkkenhagene etableres som et hobbyprosjekt og sosiale møtesteder skapes på tvers av generasjoner, sier Berg.

Fyller et gap

Den nye trenden fyller kunnskapsgapet om dyrking og vekst som oppsto etter at 1960- og 70-tallsgenerasjonen valgte bort matdyrking til fordel for mer lettvinte løsninger. Hagene skulle være lettstelte, og da forsvant kjøkkenhagene.

– Nå er trenden drevet av ideologi og et ønske om å være ansvarlig og høste gode råvarer til eget forbruk, fortsetter Berg.

Trenden bekreftes av hageleverandøren Nordic Garden som en tydelig økt etterspørsel etter alt som har med hjemmedyrking å gjøre.

– Det dyrkes urter, grønnsaker og plantes blomsterbed som i stor utstrekning, forteller gartner Veronika Nauf Steinsholt.

Pallekarmer og det nye bøttesystemet for dyrking av poteter er favoritter. Med enkle løsninger er det lett å få til moderne kjøkkenhager.

– Kjøkkenhagen bør nødvendigvis ikke være plassert på en plen, det dyrkes like godt i bøtter og spann på verandaer og terrasser, forklarer gartneren. (ANB)

Artikkeltags