Nå blir boligene enda dyrere

Boligkjøpere må regne med at de trenger enda større lån som følge av rentekuttet.

Boligkjøpere må regne med at de trenger enda større lån som følge av rentekuttet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er ikke ønskelig i dagens situasjon, sier sjeføkonom.

DEL

Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet torsdag Norges Banks styringsrente til bankene til historisk lave 1 prosent. Kuttet skal stimulere en svak økonomi og styrke norsk næringsliv.

Større lån

Boligkjøpere må på sin side regne med at de trenger enda større lån som følge av rentekuttet, mens de som selger boliger kan innkassere større gevinst.

– Nedgangen vil øke boligprisene med 1 prosent. Det er ikke ønskelig i dagens situasjon, bare dager etter regjeringens tiltak for å dempe boligprisutviklingen, sier DNB Markets' sjeføkonom Øystein Dørum til Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets er enig.

– Renten er et veldig, veldig sterkt virkemiddel på boligmarkedet og vil nok dominere over at man øker den motsykliske bufferen og dominere over at man strammet litt inn på egen kapitalkrav, sier Juel.

– Man gjør én ting med den ene hånden og så gjør man noe annet med den andre hånden, legger Juel til.

Dyrere ferie

I tillegg til at boligprisene er ventet å øke som følge av rentekuttet, ga Olsens beslutning torsdag umiddelbar virkning på kronekursen. Den norske valutaen falt med nærmere 1 prosent i verdi, noe som gjør det dyrere for dem som skal til utlandet på ferie i sommer.

Folk må venne seg til valutakurser på dagens nivå, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 torsdag.

– Det er vel heller sånn at krona har vært uvanlig sterk, og at vi nå er mer på et normalnivå. Så dette kan folk like gjerne venne seg til, sa han. (ANB-NTB)

Artikkeltags