Vi avskyr hverdagssølet

Vi synes kjøkkenkummen er et av flere ekle vaskeområder i huset.

Vi synes kjøkkenkummen er et av flere ekle vaskeområder i huset. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det lukter vondt, har en ekkel konsistens og er klissete, fett og seigt.

DEL

Kjøkkenkummen, toalettet, søppelkassen og vått matsøl på gulvet. Det er hverdagssølet de fleste av oss synes er aller verst å hanskes med.

Krever mer jobb

Sølet som typisk lukter vondt, har en ekkel konsistens eller er klissete, fett og seigt, er typiske eksempler på hva vi avskyr å vaske fordi det i dag ikke finnes gode nok metoder.

Matrester som krever at man må skrape eller skrubbe bort, er også typiske eksempler på vaskeoppgaver som krever litt mer jobb å få fjernet, viser en ny undersøkelse.

Bakgrunnen for undersøkelsen er et ønske om å få en bedre forståelse av forbrukeres hverdagslige og kontinuerlige rengjøring av kjøkken og bad.

– Områdene som er definert som særlig ekle er toalettet, kjøkkenkummen, søppelkassen - i tillegg til vått matsøl på gulvet. Forbrukerne opplever manglende tilfredshet ved fjerningen av de ekle flekkene og etterlyser bedre og mer effektive rengjøringsmetoder, sier Nina Skalstad i Lilleborg.

Kjøkkenkluten

– På de ekleste områdene er det en tendens til at det blitt benyttet mer papir enn til annen rengjøring. Dette skyldes at områdene blir betegnet som møkkete og fulle av bakterier, og at man derfor ønsker å få alt fjernet ved å kaste både skitt og det man har tørket opp med.

Kjøkkenkluten er, ifølge Skalstad, fortsatt en gjenganger i norske hjem.

– Kluten blir brukt til å ta opp sølet, men blir ofte ikke skyldt og vasket godt nok og blir i stedet til den ekle og våte kluten med alle matrestene i seg. Slik fortsetter den onde sirkelen,  forteller Skalstad.

Effektivitet

Det er ved vasking av de ekle områdene i hjemmet at deltakerne i undersøkelsen oppgir å være minst tilfreds med sine rengjøringsmetoder. De etterlyser kunnskap og produkter som gjør dem i stand til å fjerne det ekle sølet på en bedre og mer effektiv måte.

– Folk ønsker åpenbart å vaske de ekle områdene hyppigere, men man vegrer seg ofte for å ta fatt på denne type vasking, både fordi kluten i seg selv er ekkel og fordi matsøl ofte er ekkelt å vaske bort, forteller Nina Skalstad. (ANB)

Artikkeltags