Opp, opp, opp...

Boligprisene fortsetter å stige. I august gikk de opp med 2,9 prosentr.

Boligprisene fortsetter å stige. I august gikk de opp med 2,9 prosentr. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Boligprisene steg også i august og var 2,9 prosent høyere enn i juli.

DEL

Boligprisene var 8,1 prosent høyere i august enn samme måned i fjor. Eiendomsmeglerne mener de lave styringsrentene fungerer som bensin på bålet.

– Vi har nådd nye nivåer i boligmarkedet. Prisene er høye. Det er ingen tvil om det, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Kvadratmeterprisen steg til 30.500 kroner i august. Gjennomsnittsprisen per omsatt bolig hittil i år ligger like under 3 millioner kroner.

– Dette reflekterer mer enn noe annet den sterke økonomiske utviklingen vi har hatt over tid i Norge. En unormalt lav rente i slike økonomiske omgivelser fungerer som bensin på bålet, sier Laugen.

– Boligmarkedet i august ble som forventet. Etter en rolig juli måned har både prisene og aktivitetsnivået steget kraftig, sier Laugen.

August er en måned der aktiviteten på boligmarkedet erfaringsmessig er høy. En prisøkning på rundt tre prosent er på linje med resultatet fra de tre siste år.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene i august 0,7 prosent høyere enn måneden før. Sammenlignet med august i 2011, steg boligprisene med 8,1 prosent.

Statistikken viser en prisvekst for samtlige boligtyper:

  • Eneboliger var 6,7 prosent dyrere i august i år enn på samme tid i fjor.
  • For delte boliger er tallet 6,8 prosent.
  • Prisene på leiligheter økte med 8,7 prosent.

Drammen har med 11 prosent hatt den sterkeste prisveksten hittil i år. Også Lillehammer, Sandnes, Trondheim og Nord-Norge utenom Tromsø har hatt sterk vekst.

I motsatt ende av tabellen finner vi Hamar og Kristiansand, med en vekst hittil i år på henholdsvis 2 og 3 prosent.

Eiendomsmeglerne forventer fortsatt vekst i boligprisene, selv om anslagene er mer moderate for utviklingen mot slutten av året.

Den gode økonomiske situasjonen i husholdningene sammenholdt med befolkningsveksten, er hovedforklaringen.

– Det sterke presset på boligmarkedet går ikke over av seg selv. De underliggende driverne kommer ikke til å bli borte selv om Norge skulle bli rammet hardere av finanskrisen, sier leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bransjen mener politikerne må legge forholdene til rette for mer boligbygging, men påpeker også at foreldre som hjelper sine barn inn på boligmarkedet er en del av forklaringen på stigende priser. (ANB-NTB)

Artikkeltags